Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания прави гориво от човешки екскременти с „нула въглеродни емисии“

Базираната в Глостършир компания Firefly Green Fuels е разработила самолетно гориво от човешки екскременти, а независими тестове показват, че то е почти толкова добро, колкото конвенционалното гориво, съобщи BBC. Ето как представя новината британската обществена телевизия:

Летенето допринася за около 2% от глобалните въглеродни емисии, които допринасят за изменението на климата, т.е. новото гориво от човешки екскременти ще помогне за борбата с климатичните промени.

„Това, което произвеждаме тук, е гориво с нулеви емисии“, твърди д-р Серджо Лима, директор на научните изследвания в Firefly Green Fuels.

Въпреки че новото гориво работи по същия начин като керосина на базата на изкопаеми горива, то е „без изкопаеми горива“.

Според главния изпълнителен директор на компанията Джеймс Хайгейт той разработва нисковъглеродни горива в Глостършир от 20 години.

„Искахме да намерим наистина евтина суровина, която да е в изобилие“, обясни той.

Първоначално компанията се опитва да използва отработени масла, храна и дори селскостопански отпадъци, но в крайна сметка преминава към експерименти върху човешки отпадъци. „И, разбира се, има много. Те са навсякъде, където има хора“, каза Хайгейт. По-късно той обединява сили с д-р Лима, химик от Имперския колеж в Лондон, и заедно разработват технология, която превръща изпражненията в гориво.

Първо, те създават това, което наричат био-петрол. Това е като масло: гъсто, черно, лепкаво. Най-важното е, че химически се държи като суров петрол, твърдят учените.

Сега биокеросинът преминава независими тестове от световните авиационни регулатори. Първите резултати са показали, че горивото има химичен състав, почти идентичен със самолетното изкопаемо гориво А1. Британското министерство на транспорта отпусна на екипа безвъзмездна помощ за изследвания в размер на £2 милиона.

Според Хайгейт всеки човек отделя достатъчно изпражнения годишно, за да се произведат от 4 до 5 литра биореактивно гориво. За да се лети с пътнически самолет от Лондон до Ню Йорк, ще са необходими усилията на 10 000 души годишно. Тоест, усилията на всички британци могат да осигурят около 5% от общото търсене на авиационно гориво в страната.

„Има изискване за 10% устойчиво авиационно гориво… И можем да покрием половината от това с екскременти… Въпреки че е разработено тук, в югозападната част на Обединеното кралство, това е глобална възможност… Възможностите в много гъсто населените градове са огромни. Количеството гориво, което можем да създадем, е огромно“,  каза ученият.

Отбелязва се, че сега компанията набира средства за изграждането на завод във Великобритания.

Още по темата: Катастрофата с „нетната нула“ във Великобритания и измамата с вятърната енергия 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Да им пратим от нашите ли.айна, има много в Парламента.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.