Разследвания и новини без цензура

сряда, 1 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания призова гладуващите африкански държави да ядат насекоми

Проекти на Обединеното кралство в Конго и Зимбабве насърчават местните хора да ядат насекоми, богати на витамини и минерали

Правителството на Обединеното кралство подкрепи два проекта за финансова помощ в Африка за отглеждане на годни за консумация насекоми в някои африкански страни, съобщи британският вестник Guardian.

Целта на проектите е да помогне на африканските народи да се справят с продоволствената криза, пред която е изправена тази част на света, провокирана според медията от фактори като повишаване на глобалните цени на храните и последиците от санкциите, наложени заради войната на Русия в Украйна.

В момента Африка е изправена пред най-тежката продоволствена криза от 1945 г. насам. Фактори като опустошителните суши, за които се твърди, че са предизвикани от изменението на климата, нарастването на населението и регионалните конфликти, вече са довели до огромен недостиг на храна в части от континента.

Британското правителството обяви на сайта си, че подкрепя проекти за помощ в Демократична република Конго (ДРК) и Зимбабве, насърчавайки жителите на селските райони да отглеждат ядливи насекоми, богати на витамини и минерали. По този начин около 50 000 паунда (57 590 долара) са били разпределени за проект, ръководен от Католическата агенция за чуждестранно развитие (Cafod) и започнал през март 2022 г., според Guardian.

Предвижда се отглеждане на африкански гъсеници, мигриращи скакалци и черни мухи. Проектът има за цел „да насърчи производството на насекоми за човешка храна и за използване при производството на фуражи за животни“. По-късно от Cafod са направили уточнение пред вестника, че насекомите ще бъдат отглеждани за хранене на риба за по-нататъшна консумация от местните жители.

Междувременно в Зимбабве е в ход друг проект за използване на червеи мопан в каша, сервирана в училищата.

С 300 000 паунда от бюджета властите планират да нахранят бедните деца на възраст от 7 до 11 години в южния град Гуанда и в столицата Хараре с каша с насекоми, която според тях има предимството, че е богата на важни витамини и минерали, включително фосфор, калий, желязо, мед, цинк, манган, натрий, витамини B1 и B2 и ниацин.

Ръководителят на проекта, д-р Алберто Фиоре, професор по хранителна химия и технология в университета Абертей в Дънди, каза, че жителите на Зимбабве разчитат в голяма степен на царевица, която е с ниско съдържание на протеини, основни минерали, аминокиселини и мастни киселини.

Фиоре твърди, че той и неговият екип са създали формула, която съчетава местно отгледани червеи мопан със зърнени храни и плодове, които не е необходимо да се внасят – значителна полза, тъй като войната в Украйна и скъпият щатски долар правят храните, отглеждани в чужбина, все по-недостъпни, пише Guardian.

Въпреки че не иска да разкрие рецептата си, Фиоре твърди, че неговата каша от насекоми съдържа зърно, включително  просо. Той е сигурен, че ястието е вкусно, тъй като неговият изследователски екип е провел потребителски вкусови тестове в Шотландия, страна, която отдавна се свързва с овесената каша, съобщава Guardian.

Приготвянето на ястия от буболечки е само първият етап от проекта. Ще бъде проведено рандомизирано контролно проучване, за да се види дали децата, които закусват, се представят по-добре в училище и дали теглото им става по-здравословно.

Източник:Guardian
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.