Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания призова гладуващите африкански държави да ядат насекоми

Проекти на Обединеното кралство в Конго и Зимбабве насърчават местните хора да ядат насекоми, богати на витамини и минерали

Правителството на Обединеното кралство подкрепи два проекта за финансова помощ в Африка за отглеждане на годни за консумация насекоми в някои африкански страни, съобщи британският вестник Guardian.

Целта на проектите е да помогне на африканските народи да се справят с продоволствената криза, пред която е изправена тази част на света, провокирана според медията от фактори като повишаване на глобалните цени на храните и последиците от санкциите, наложени заради войната на Русия в Украйна.

В момента Африка е изправена пред най-тежката продоволствена криза от 1945 г. насам. Фактори като опустошителните суши, за които се твърди, че са предизвикани от изменението на климата, нарастването на населението и регионалните конфликти, вече са довели до огромен недостиг на храна в части от континента.

Британското правителството обяви на сайта си, че подкрепя проекти за помощ в Демократична република Конго (ДРК) и Зимбабве, насърчавайки жителите на селските райони да отглеждат ядливи насекоми, богати на витамини и минерали. По този начин около 50 000 паунда (57 590 долара) са били разпределени за проект, ръководен от Католическата агенция за чуждестранно развитие (Cafod) и започнал през март 2022 г., според Guardian.

Предвижда се отглеждане на африкански гъсеници, мигриращи скакалци и черни мухи. Проектът има за цел „да насърчи производството на насекоми за човешка храна и за използване при производството на фуражи за животни“. По-късно от Cafod са направили уточнение пред вестника, че насекомите ще бъдат отглеждани за хранене на риба за по-нататъшна консумация от местните жители.

Междувременно в Зимбабве е в ход друг проект за използване на червеи мопан в каша, сервирана в училищата.

С 300 000 паунда от бюджета властите планират да нахранят бедните деца на възраст от 7 до 11 години в южния град Гуанда и в столицата Хараре с каша с насекоми, която според тях има предимството, че е богата на важни витамини и минерали, включително фосфор, калий, желязо, мед, цинк, манган, натрий, витамини B1 и B2 и ниацин.

Ръководителят на проекта, д-р Алберто Фиоре, професор по хранителна химия и технология в университета Абертей в Дънди, каза, че жителите на Зимбабве разчитат в голяма степен на царевица, която е с ниско съдържание на протеини, основни минерали, аминокиселини и мастни киселини.

Фиоре твърди, че той и неговият екип са създали формула, която съчетава местно отгледани червеи мопан със зърнени храни и плодове, които не е необходимо да се внасят – значителна полза, тъй като войната в Украйна и скъпият щатски долар правят храните, отглеждани в чужбина, все по-недостъпни, пише Guardian.

Въпреки че не иска да разкрие рецептата си, Фиоре твърди, че неговата каша от насекоми съдържа зърно, включително  просо. Той е сигурен, че ястието е вкусно, тъй като неговият изследователски екип е провел потребителски вкусови тестове в Шотландия, страна, която отдавна се свързва с овесената каша, съобщава Guardian.

Приготвянето на ястия от буболечки е само първият етап от проекта. Ще бъде проведено рандомизирано контролно проучване, за да се види дали децата, които закусват, се представят по-добре в училище и дали теглото им става по-здравословно.

Източник:Guardian
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.