Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания удвоява военните си разходи до £100 млрд. заради Украйна

Великобритания ще увеличи значително военните си разходи през следващите години, разкри министърът на отбраната Бен Уолъс въпреки факта, че страната е изправена пред икономическа криза.

В интервю за Sunday Telegraph, публикувано в неделя, Уолъс заяви, че британското правителство ще отдели най-малко 52 милиарда паунда (56,5 милиарда долара), за да задоволи военните си нужди, които „всъщност ще растат“. Плановете са в съответствие с предизборното обещание на премиера Лиз Тръс за увеличаване на разходите за отбрана.

Годишният бюджет за отбрана на Великобритания ще възлиза на 100 милиарда паунда до 2030 г.

Министърът на отбраната, който запази поста си, след като Лиз Тръс победи в надпреварата да стане премиер в началото на септември, заяви пред журналисти, че готовността на новия лидер да похарчи повече за военните е един от ключовите фактори за него при вземането на решение кой кандидат да подкрепи.

„Причината, поради която подкрепих Лиз Тръс, беше, че рисковете, които бяхме готови да толерираме в средата на десетилетието, не са рискове, които искам да толерирам повече в светлината на руската агресия“, каза Уолъс.

Обръщайки се към световните лидери на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тръс повтори предизборното си обещание да похарчи 3% от БВП за отбрана до 2030 г.

Според Bloomberg новият премиер е обърнал плановете на бившия премиер Борис Джонсън да съкрати военните с 9500 служители.

Коментирайки промените, които се очаква да бъдат въведени до края на 2022 г., Даунинг стрийт поясни, че те са необходими, „за да се застане твърдо срещу принудата от авторитарни сили като Русия и Китай“.

Решението идва въпреки икономическите проблеми, пред които е изправена Великобритания. Лихвата, дължима върху дълга на Обединеното кралство, достигана най-високото ниво в историята, както съобщи Службата за национална статистика (ONS) по-рано тази седмица. Инфлацията, цените на храните и енергията също се повишиха, докато британският паунд и потребителското доверие достигнаха най-ниските нива от десетилетия.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.