Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания върна на Ирак 6 000 древни антики, взети преди век „за учебни цели“

Иракският президент Абдул Латиф Рашид е договорил връщането на 6 000 артефакта в Ирак, които са били взети от Великобритания преди сто години. Церемонията по предаването на древните антики се състоя в сградата на иракското посолство в Лондон.

Британците са взели антиките от Ирак за „учебни цели“ през 1923 г., но те не са били върнати досега. Този ход е значителна стъпка към връщането на културното наследство на Ирак и бележи важен крайъгълен камък в продължаващата битка на страната срещу кражбата на културни ценности.

Битката на Багдад срещу кражбите на културни ценности

Културното наследство на Ирак е под заплаха от години, а страната е претърпяла значителни загуби на древните си артефакти и съкровища поради честите грабежи и вандализъм. Най-голямата загуба беше през 2014 г., когато „Ислямска държава“ (ИДИЛ) окупира големи райони от страната. Оттогава Ирак е успял да възстанови над 18 000 контрабандни артефакта, главно от САЩ. Кражбите на културни ценности са се увеличили по време на пандемията от Ковид-19, показва проучване наИнтерпол.

Въпреки усилията на Ирак да възстанови културното си наследство, все още има проблеми относно връщането на историческите иракски артефакти. Много от тези антики остават в чужди страни, включително тези, съхранявани в Британския музей, който е критикуван, че не е върнал ценни антики в страните им на произход. Връщането на 6 000-те артефакта от Великобритания обаче е значителна стъпка към възстановяването на културното наследство на Ирак.

Завръщането на артефактите в Ирак

Връщането на 6 000-те артефакта в Ирак е важен крайъгълен камък за страната. Тези артефакти ще бъдат предадени на Иракския музей в Багдад, където ще бъдат изложени за обществеността. Връщането на тези антики следва повторното отваряне на националния музей на Ирак през март 2022 г., където се съхраняват иракски артефакти, възстановени от няколко страни, включително САЩ, Холандия, Япония, Италия и Ливан.

Едно забележително завръщане на иракски артефакт беше през декември 2021 г., когато Съединените щати върнаха в Ирак глинена плоча на 3 500 години, съдържаща част от епоса за Гилгамеш. Плочата е била открадната от иракски музей и незаконно пренесена в САЩ. Завръщането на този артефакт беше отпразнувано от иракчаните и отбеляза значителна стъпка към опазването на културното наследство на Ирак.

Въпреки че Ирак е възстановил част от изгубените си артефакти, много от тях остават в чужди страни, включително тези, държани от Британския музей.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.