Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания заобикаля собствените си санкции срещу руския петрол

Великобритания заобикаля собствените си санкции срещу руския петрол, като е извършила най-малко 39 доставки от февруари досега. За да се заобиколят санкциите, товарите са регистрирани като внос от други страни, съобщава Sunday Times, като се позовава на данни за трафика на танкери и международната търговия.

Съобщава се, че петролни пратки от руски произход на стойност около 200 милиона паунда (236 милиона долара) са били доставени в пристанищата на Обединеното кралство след трансфери от кораб на кораб, практика, широко използвана, когато големи танкери, които не са в състояние да акостират поради размера си, прехвърлят товара си на по-малки плавателни съдове.

Според констатациите на Sunday Times тази практика дава на корабните компании начин да регистрират товара си, без да посочват действителния произход на пратките, като вместо това посочват страната на изпращане като източник на товара. По този начин пратка от руски стоки може да бъде регистрирана като произхождаща от Германия, ако бъде докарана до пристанище на Обединеното кралство от германска фирма.

Британската медия е успяла да проследи десетки доставки на руски петрол, които са пристигнали в пристанищата на Обединеното кралство от март, регистрирани като произхождащи от Германия, Холандия, Полша, Франция и други страни. Съобщава се, че най-малко 13 от тях са пристигнали през юни и юли. Официалните данни за вноса на петрол от Службата за национална статистика на Обединеното кралство обаче показаха, че страната не е получавала никакъв петрол от Русия през тези месеци.

Според морски експерти трансферите от кораб на кораб са станали по-популярни тази година, за да се заобиколят санкциите срещу руския петрол заради войната на Москва в Украйна.

„Трансферите от кораб на кораб се превърнаха в наистина полезен метод за замъгляване на дестинацията и произхода на товара. Иранците го започнаха, венецуелците го усъвършенстваха, руснаците го вдигнаха и избягаха с него“, каза Мишел Визе Бокман, анализатор в специализираното списание за корабоплаване Lloyd’s List. Според компанията Refinitiv, която следи трансферите от кораб на кораб, от март насам по света е имало около 267 такива трансфера, включващи руски петрол.

Ембаргото на Великобритания върху вноса на руски петрол по море трябва да влезе в сила на 5 декември. Въпреки това, според морски експерти, като се има предвид вратичката в регистрацията и практиките за прехвърляне от кораб на кораб, за Обединеното кралство ще бъде трудно действително да спре пристигането на руски петрол в страната, дори и след тази дата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.