Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Великобритания затваря мигрантите в плаващ затвор

Кораб, на който ще бъдат държани до 500 мигранти, търсещи убежище, пристигна в Англия, след като парламентът прие своя дълго обсъждан законопроект за ограничаване на миграцията, съобщи АП.

Баржата Bibby Stockholm беше изтеглена с влекач в пристанището на Портланд, край югозападното крайбрежие на Англия, след като спорното законодателство на правителството преодоля съпротивата в Камарата на лордовете и беше прието.

Плавателният съд е част от стратегията на премиера Риши Сунак да попречи на мигрантите да извършват рисковани пресичания на Ламанша с малки лодки. Законодателството ще стане закон, след като получи одобрението на крал Чарлз III.

Консервативното правителство обеща да „спре лодките“ — претъпкани лодки и други малки плавателни съдове, които преминават от Северна Франция, превозвайки мигранти, които се надяват да живеят в Обединеното кралство. Повече от 45 000 души прекосиха Ламанша, за да потърсят убежище във Великобритания през 2022 г.; десетки загинаха.

Законопроектът има за цел да възпре тези пътувания и ще попречи на мигрантите да поискат убежище в Обединеното кралство, ако пристигнат нелегално. Съгласно законодателството, заловените ще бъдат върнати у дома или депортирани в друга безопасна страна и ще им бъде забранено да влизат отново в Обединеното кралство.

Правителството планираше да изпрати някои от мигрантите, които пристигат без разрешение, в Руанда, но миналия месец Апелативният съд постанови, че това е незаконно. Правителството обжалва решението пред Върховния съд на Обединеното кралство.

Сунак приветства приемането на законопроекта, но каза, че правителството трябва да надделее във висшия съд, за да може „законът да функционира правилно“.

„Това е важна част от нашата работа за спиране на лодките. Очевидно трябва да бъде съчетано с партньорството с Руанда“, каза говорителят на правителството Макс Блейн. – „Правилно е, че разполагаме с това правомощие, за да можем да го използваме бързо и оставаме уверени, че ще успеем в предизвикателството във Върховния съд.“

Законопроектът беше одобрен след продължила цяла нощ битка в понеделник между Камарата на общините, където управляващите консерватори имат мнозинство, и Камарата на лордовете, която може да променя, но не и да блокира законодателството.

Ръководителите на ООН по правата на човека и бежанците заявиха, че законопроектът е в противоречие със задълженията на Великобритания по международното право и ще има „дълбоки последици“ за хората, търсещи закрила.

„В продължение на десетилетия Обединеното кралство предоставя убежище на нуждаещите се в съответствие с международните си задължения – традиция, с която то с право се гордее“, каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от АП. – „Това ново законодателство значително подкопава правната рамка, която е защитила толкова много хора, излагайки бежанците на сериозни рискове в нарушение на международното право.“

ООН предупреди, че законът дори ще откаже защита на деца със законни претенции, които пътуват без родители – някои от които може да са оцелели след трафик на хора.

Саймън Мъри, заместник-държавен секретар на Министерството на вътрешните работи и член на Камарата на лордовете, призова колегите да приемат законопроекта, като каза, че системата за предоставяне на убежище в Обединеното кралство е претоварена и данъкоплатците плащат 6 милиона паунда на ден, за да приютят търсещи убежище.

„Ако хората знаят, че няма начин да останат в Обединеното кралство, те няма да рискуват живота си и да плащат на престъпниците хиляди британски лири, за да пристигнат тук нелегално“, каза Мъри. – „Следователно е правилно да спрем лодките и да разбием бизнес модела на престъпните банди, експлоатиращи уязвими хора.“

Очаква се Bibby Stockholm да започне да настанява хора след две седмици. Пристигането му във вторник на пристанището провокира две групи протестиращи, които се противопоставят на него.

Някои местни жители се притесняват от въздействието, което новите пристигащи ще имат върху техния град. Втора група, Stand Up to Racism, заяви, че приветства бежанците, но възрази срещу това, което нарича „затворнически шлеп“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.