Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Венецуела обвини САЩ в отвличане на самолет

Тайното транспортиране на конфискувания от американските власти венецуелски самолет Boeing 747-300M от Аржентина за САЩ, извършено под прикритието на военен полет и с прекъсване на радиокомуникациите, е „срамна, хищническа операция“, която освен че нарушава всички видове права и разпоредби, застрашава въздухоплаването в региона, заяви министерството на външните работи на Венецуела.

По-рано министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е конфискувало в Арежентина самолет Boeing 747 от венецуелската компания Empresa de Transporte Aéreocargo del Sur (EMTRASUR), който според Вашингтон е принадлежал на иранската фирма Mahan Air, свързана с Ислямския революционен гвардейски корпус.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че венецуелската компания е закупила самолета в нарушение на американските санкции и че въпреки смяната на собствеността, капитанът е бивш командир на Иранския гвардейски корпус и член на борда на иранската авиокомпания „Кешм Фарс Аи“. Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че от февруари до май 2022 г., в нарушение на американските ограничения, самолетът е летял между Каракас, Москва и Техеран.

„Венецуела категорично отхвърля грубата кражба на самолет Boeing 747-300 с бордови номер YV3531, принадлежащ на транспортната компания Aerocargos del Sur (EMTRASUR S.A.), извършена днес в резултат на конспирация между правителствата на Съединените американски щати и Република Аржентина, които умело нарушиха всички правила, регулиращи гражданската авиация, както и търговските, гражданските и политическите права на гореспоменатата компания, излагайки на риск сигурността на въздухоплаването в региона“, се казва в изявление, публикувано в социалната мрежа X/Twitter от венецуелския външен министър Иван Гил.

Товарен самолет, принадлежащ на венецуелската компания Emtrasur, беше спрян през юни 2022 г. на аржентинското летище „Езейза“ по искане на американските власти. Според тях самолетът е прехвърлен от иранската авиокомпания на венецуелската в нарушение на американските санкции – първоначалният собственик на самолета, иранската Mahan Air, както и венецуелската Conviasa, която е собственик на авиокомпанията Emtrasur, са под американски санкции.

Според аржентински медии решението на съда за прехвърляне на самолета в САЩ е взето в началото на януари и веднага е било обжалвано от адвокат, представляващ Венецуела.

В понеделник венецуелските медии съобщиха, че самолетът е летял до Флорида в САЩ под прикритието на военен полет, заобикаляйки липсата на разрешение от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да лети в различни въздушни пространства.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. „Демокрация“ по американски. Но те не крадат! Те конфискуват! Въз основа на санкции, които сами налагат без да питат никого! За тях няма международен съд!
    Долни кравари!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.