Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Версия: Издирваният Брендо може да е кацнал в България с частен самолет

През юни 2022 година 60-годишен самолет Piper PA-23-250 Aztec навлезе във въздушното ни пространство и кацна между Търговище и Шумен. Пилотът и евентуалните пътници изоставиха самолета и не бяха открити. Самолетът е излетял от Литва, пътувал е през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, преди да кацне в България. Летял е на ниска височина, тъй като това го прави труден за прехващане от изтребители, оправда се тогава военният министър Драгомир Заков, като твърдеше, че е бил локализиран през цялото време. Преди да навлезе във въздушното пространство на България, е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния – от румънски и американски F-16, твърдеше МО.

Литовецът Брониус Заронскис съобщи пред медиите, че е продал машината на фирма от София, но купувачите не са били българи, а от Украйна или Румъния седмица по-рано.

Евелин Банев-Брендо получи украинско гражданство, след като избяга от България малко преди Върховният касационен съд да потвърди присъдата му от 6 г. затвор за пране на пари от наркотици. Той беше обявен за международно издирване през 2018 г. Днес, в 7.30 ч. сутринта, Банев се предаде в Софийския затвор. Това е една от версиите за незаконното му влизане в България и защо не е бил засечен от граничните служби.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков заяви на брифинг пред журналисти, че на този етап Евелин Банев не дава обяснение. Илков не изключи версията, че след 6 г. бягство от правосъдието Брендо е решил да се предаде заради заплаха за живота му.

През 2013 г. в Италия започна дело за наркотрафик срещу него, по което беше осъден на 20 години затвор. През 2017 г. Банев получи ефективна десетгодишна присъда за трафик на кокаин и в Румъния.

Новината, че Брендо е в Украйна стана известна през септември 2021 г., когато беше арестуван в Киев. Той обаче беше освободен от ареста. Въпреки международното издирване на Брендо Украйна не го предаде на нито една от държавите, които го издирват, заради започналото разследване в Украйна. Доколко това разследване е било само формално с цел Брендо да не бъде екстрадиран? Факт е, че осъденият за наркотрафик беше пуснат на свобода  в Украйна.

Преди няколко месеца се появи новината, че Брендо е бил във врачанското село Тлачене, където е поискал нотариална заверка от кмета Тошко Сашков. Пълномощното от името на Евелин Банев – Брендо, изготвено  в кметството на врачанското с. Тлачене, е с дата от май 2022 г., съобщиха от пресцентъра на МВР. Тогава те заявиха, че няма категорични данни това да е бил Брендо.

Още по темата: Единият от братята Галеви се е завърнал тайно в България и е починал 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.