Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вежди Рашидов: Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били изнасилвани (ВИДЕО)

Депутатът Вежди Рашидов предизвика скандал заради свой коментар, който направи по време на живото излъчване от парламента на дискусиите за промени в Закона за домашно насилие.

Рашидов не знаеше, че микрофонът му работи по време на почивката между гласуванията. Оказа се, че микрофоните на председателя на НС и заместниците му, към които се обърна Рашидов, не бяха изключени. Така цяла България чу какво мисли Вежди Рашидов по повод насилието над жени:

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са (неясно) години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна.“, заяви Вежди Рашидов.

Думите му са към зам.-председателите на парламента Никола Минчев и Росица Кирова. Репликата на Рашидов веднага предизвика скандал в социалните мрежи с искания за оставка. След като осъзна какъв гаф е направил, Рашидов изведнъж се отрече от думите си, като коментира, че не е бил прав и се извини.

„Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент.“ Това се казва в изявление на Вежди Рашидов, разпространено от пресцентъра на ГЕРБ.

Извинението му обаче не смекчи обществената реакция. От Българския фонд на жените написаха във Фейсбук страницата си:

„Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още!

С тези думи показвате какво е недопустимо да се изрича от най-високата трибуна! Да не говорим, че ги изричате по време на обсъждането на промени, предложени и от Вашата парламентарна група.

Ние никога не сме очаквали нещо различно от Вас – отношението към дълбоките обществени проблеми винаги е било такова. Затова няма закони и работещи институции. Затова от началото на годината са били убити 12 жени – но Вие ги наричате по друг начин, нали? И те ли влизат в изречената по-нагоре квалификация или са само изнасилените?

Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея!“

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.