Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вицепрезидентът на ЕК: Движението за мир и срещу въоръжаването на Украйна е особено опасно

Проруските наративи се увеличават в държавите-членки на ЕС и все повече хора виждат конфликта в Украйна в този смисъл, заяви вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова в интервю за германския вестник „Билд“. Тя поиска държавите-членки на ЕС да харчат повече пари за „стратегически комуникации“, защото „руската пропаганда“ оказва силно влияние върху гражданите.

Руските държавни медии трябва да останат забранена в региона, докато независимите руски медии, базирани в европейски страни, се нуждаят от подкрепа, добави тя.

Чешкият политик, вицепрезидент на комисията и еврокомисар по въпросите на ценностите и прозрачността, изрази загрижеността си от нарастващата популярност на руските позиции по въпроси като конфликта в Украйна.

„В много страни тезата, че Русия не е агресорът, а жертвата, се увеличава“, каза Йоурова. – „В Словакия повече от 50% от населението вярва в конспиративни теории, включително тези за руската агресивна война. До ден днешен подценяваме влиянието на руската пропаганда“.

Проблемът с гражданите на ЕС, които са съгласни с руската позиция, е, че Москва „инвестира милиарди в своята пропаганда и ние почти нищо не правим за противодействие“, твърди Юрова. Тя призова държавите членки да инвестират повече в „стратегическите комуникации и борбата с дезинформацията“.

Германия, предположи Йоурова, е особено важна мишена за Русия. Тя каза, че се притеснява от „проникването на движението за мир“ в страната. „Най-много ме тревожи проникването на движението за мир. Твърдението, че всеки, който доставя оръжие, е войнолюбец, е изключително опасно. Това само отслабва подкрепата за Украйна, каза Юрова.

Комисарят похвали цензурата на руските медии в ЕС, описвайки ги като „не медии“, а по-скоро „военновременно пропагандно оръжие“, което няма място в Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.