Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вицепрезидентът на ЕК: Движението за мир и срещу въоръжаването на Украйна е особено опасно

Проруските наративи се увеличават в държавите-членки на ЕС и все повече хора виждат конфликта в Украйна в този смисъл, заяви вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова в интервю за германския вестник „Билд“. Тя поиска държавите-членки на ЕС да харчат повече пари за „стратегически комуникации“, защото „руската пропаганда“ оказва силно влияние върху гражданите.

Руските държавни медии трябва да останат забранена в региона, докато независимите руски медии, базирани в европейски страни, се нуждаят от подкрепа, добави тя.

Чешкият политик, вицепрезидент на комисията и еврокомисар по въпросите на ценностите и прозрачността, изрази загрижеността си от нарастващата популярност на руските позиции по въпроси като конфликта в Украйна.

„В много страни тезата, че Русия не е агресорът, а жертвата, се увеличава“, каза Йоурова. – „В Словакия повече от 50% от населението вярва в конспиративни теории, включително тези за руската агресивна война. До ден днешен подценяваме влиянието на руската пропаганда“.

Проблемът с гражданите на ЕС, които са съгласни с руската позиция, е, че Москва „инвестира милиарди в своята пропаганда и ние почти нищо не правим за противодействие“, твърди Юрова. Тя призова държавите членки да инвестират повече в „стратегическите комуникации и борбата с дезинформацията“.

Германия, предположи Йоурова, е особено важна мишена за Русия. Тя каза, че се притеснява от „проникването на движението за мир“ в страната. „Най-много ме тревожи проникването на движението за мир. Твърдението, че всеки, който доставя оръжие, е войнолюбец, е изключително опасно. Това само отслабва подкрепата за Украйна, каза Юрова.

Комисарят похвали цензурата на руските медии в ЕС, описвайки ги като „не медии“, а по-скоро „военновременно пропагандно оръжие“, което няма място в Европа.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.