Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Русия: Детската болница в Киев е ударена от зенитна ракета на украинската ПВО

Киев обвини Москва, че умишлено е стреляла по детска болница в Киев, убивайки цивилни. Русия отрече обвиненията и заяви, че падналата върху болницата ракета е украинска от система за противовъздушна отбрана, и посочи като доказателство видеокадри, публикувани в социалните мрежи, от падането на ракетата. Очевидец е заснел момента на сблъсъка в Киев.

Потребители в социалната мрежа X/Twitter сравниха характеристиките на руската крилата ракета Х-101, която според СБУ е поразила болницата, и ракетата земя-въздух от системата за противовъздушна отбрана NASAMS. Украйна получи такива ракети от редица държави, сред които САЩ, Норвегия и Литва.

Мобилният комплекс NASAMS е американо-норвежка технология. Основното тактическо оръжие на зенитно-ракетната система е батарея, състояща се от три взвода (девет пускови установки, всяка от които може да изстреля до шест ракети, един оптико-електронен комплекс за насочване NTAS и три радиолокационни станции). За сравнение, ето как изглежда ракета X-101 (с характерните си крила) преди удар по киевския завод „Артьом“, извършен през същия ден.

Детската болница в Киев е ударена от зенитна ракета NASAMS или Patriot, а не крилата X-101
Руска крилата ракета Х-101, снимка: Telegram

Първото видео показва Х-101 – ракетата, поразяваща военния завод, второто – ракетата, падаща върху болницата.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че умишлено е взела на прицел детската болница „Охматдит“ , твърдейки, че „е невъзможно Русия да не знае къде летят ракетите й и трябва напълно да отговаря за престъпленията си“.

Украинският вътрешен министър Игор Клименко нарече Русия „нация от отрепки“, добавяйки, че най-малко седем души са били убити в столицата.

Руските военни потвърдиха, че са изстреляли бараж от ракети с голям обсег в понеделник, но подчертаха, че тe са били насочени към военни заводи и летища в Украйна. „Многобройни снимки и видеоклипове от Киев неопровержимо потвърждават унищожаването от украинска зенитна ракета, която е била изстреляна от пускова установка, разположена във вътрешността на града“, се казва в изявлението.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава на 9 юли, след като детската болница в Киев беше разрушена, а Русия и Украйна се обвиниха взаимно за трагичния инцидент.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Само едноклетъчен мозък може да повярва, че Русия ще удря болница с ракетите си.
    По скоро е вярно обратното. Укрофашагите не само че убиват цивилни жители в Русия ами трепет и своите си цивилни .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.