Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ВИДЕО: Торнадо чупи ветрогенератори като пръчки

Вятърен парк в югозападна Айова беше ударен от мощно торнадо, което счупи пет от масивните кули, произвеждащи енергия, включително една, която избухна в пламъци.

Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват момента, в който торнадото връхлита вятърeн парк близо до Грийнфийлд, Айова, и за секунди помита ветрогенераторите по пътя си.

„Няколко от турбините във вятърния парк Orient на MidAmerican Energy Company регистрираха скорост на вятъра над 100 мили в час, когато торнадото се приближи точно преди турбините да бъдат унищожени“, се казва в изявление на компанията оператор MidAmerican.

„Това беше безпрецедентно въздействие върху нашия вятърен флот, а ние управляваме вятърни паркове от 2004 г.“, каза MidAmerican. Инцидентът отново постави на дневен ред въпроса за надеждността на възобновяемите енергийни източници като източник на енергия.

Джейсън Райън, говорител на Американската асоциация за чиста енергия, призна пред АП, че „има изолирани случаи на торнадо и урагани, повреждащи ветрогенератори, но те са рядкост“.

Въпреки че изискванията варират в различните държави за това колко далеч трябва да бъдат разположени турбините от други структури, гигантските турбини не трябва да се поставят директно до домове и други заети структури именно заради опасността от инциденти като този в Айова.

„Вятърните турбини са изградени да издържат на високи скорости на вятъра и тежко време, като торнадо, урагани и мълнии, но малко конструкции са проектирани да издържат на директен удар от мощно торнадо“, заяви Шри Сритаран, професор по инженерство в държавния университет на Айова, който е изследвал въздействието на земетресенията и лошото време върху конструкциите.

„Когато правите дизайн, вие не проектирате нещо, което може да издържи на торнадо EF4 или EF5“, каза Сритаран.

Вятърните турбини са проектирани да отговарят на индустриалните стандарти за структурна цялост, която включва фактори като скорост на вятъра и е възможно комисиите по проектирането да разгледат въздействието на торнадото в бъдеще. Мисля, че ще погледнат на това събитие и как трябва да актуализират стандартите“, каза Сритаран.

Това е третият инцидент с разрушени ВЕИ заради лоши метеорологични условия за последните два месеца.

В края на март градушка повреди хиляди слънчеви панели в 350-MW фотоволтаичен парк Fighting Jays в окръг Форт Бенд, Тексас. Жителите в района изразиха опасенията си относно евентуално изтичане на химикали.

Миналия месец най-голямата в света плаваща централа от слънчеви панели в Мадхя Прадеш, Индия, беше повредена от буря. Фотоволтаичният парк, построен във водите на язовир „Омкаршвар“, беше готов за пускане, но беше ударен и силно повреден от лятна буря.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.