Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Блинкен: Виктория Нюланд подаде оставка, ролята й в Украйна „ще бъде изучавана години наред“

Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски дипломат, ще напусне поста си този месец, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Нюланд се оттегля от поста зам.-държавен секретар на САЩ. Преди това тя служи като помощник-държавен секретар за Европа по време на администрацията на Обама, но се пенсионира след избирането на Доналд Тръмп за президент. След това се върна в правителството като заместник-държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Байдън.

Тя беше кандидат да наследи Уенди Шърман като заместник-държавен секретар и беше действащ заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но президентът Джо Байдън номинира друг фаворит – Кърт Кембъл. Кембъл встъпи в длъжност миналия месец.

Нюланд е служила в посолството на САЩ в Москва през бурните 90-те години на миналия век и е била в града по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.

След това тя стана посланик на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорител на Държавния департамент при бившия секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорител на отдела и по-късно като помощник държавен секретар за Европа, Нюланд често посещаваше Украйна, особено по време на Евромайдана през 2013 г. Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорител по време на неговия мандат, за да стане главен дипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го поздравил, че „се е отървал от тази жена“. Кери твърди, че е отговорил на Лавров, че не се е отървал от нея: „Аз я повиших“.

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкен похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия служба и й благодари за ролята й във формирането на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

„Но лидерството на Виктория в Украйна е това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години наред“, каза Блинкен в изявление.

Нюланд: По-голямата част от помощта за Украйна се връща обратно в САЩ 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Ролята и на предвестник на Войната…тая където отиде има война …Най-долния рептил …

    Ролята и в Украйна е само една, на Контрольор на преврата 2013 година и възкачването на Настоящия Киевски Режим…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.