Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Властите в Газа подозират кражба на органи на палестинци, открити в масови гробове

Парамедици и спасителни екипи, участващи в изваждането на цивилни тела от масовите гробове, открити в медицинския комплекс „Насър“ в Хан Юнис, заявиха, че подозират кражба на органи. Те твърдят, че някои жертви в Газа са били погребани живи в наскоро откритите гробове, съобщи TRT World.

Най-малко 392 тела, от които 165 са неидентифицирани лица, бяха открити в три масови гроба след изтеглянето на израелските военни от Хан Юнис. Шокиращи доказателства за изтезания, включително връзване и обезобразяване, разкриват видеоклипове и снимки на жертвите, публикувани в социалните мрежи.

Euro-Med Human Rights Monitor заяви, че има подозрения относно възможна кражба на органи от палестински трупове след доклади на медицински специалисти в Газа, които са прегледали някои тела, след като са били освободени от Израел.

Неправителствената организация твърди, че е документирала случаи, при които израелската армия е конфискувала десетки мъртви тела от болницата „Ал Шифа“ и индонезийската болница в северната част на Газа, заедно с други на юг.

Сред зловещите открития около болницата „Насър“ е осакатеното тяло на младо момиче в хирургическа престилка, което предполага, че тя може да е била погребана жива, заедно с друга жертва, облечена по подобен начин.

Акрам ал Сатари, журналист, базиран в Газа, каза пред американската медия Democracy Now: „Някои от хората бяха вързани. Някои от хората имаха медицински принадлежности на ръцете си, като абокати. И когато бяха извадени от земята, беше очевидно, че са били погребани живи.“

„Някои тела бяха открити със завързани ръце, отворени кореми и зашити по начин, несъвместим с обичайните методи за зашиване на рани в Газа, което поражда съмнения за изчезването на някои органи“, съобщи на пресконференция Мохамед Ал-Мугайер, директор в Агенцията за гражданска защита на Газа.

Той подчерта, че „ръцете на някои тела са открити вързани с пластмасови каишки, а труповете са били облечени в бели роби, използвани от израелската армия като дрехи за задържаните в болница „Насър“, със следи от огнестрелни рани по главата, което поражда подозрения за ликвидиране на терен.“

„Също така открихме много тела, увити в черни и сини савани, изработени от пластмаса и найлон, които са различни от цвета на савани, използвани в Газа, което поражда подозрения, че целта е била да се повиши температурата на телата, за да се ускори тяхното разлагане и да се скрият доказателства“, каза той и добави: „Настояваме за бързо започване на международно разследване по този въпрос“.

Израелската армия се изтегли от Хан Юнис на 7 април след продължила четири месеца наземна операция в медицинския комплекс „Насър“.

Още по темата: Израел уби 7 хуманитарни работници, носещи храна за умиращите от глад в Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.