Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Властта се опита да купи протестиращите в енергетиката с обещание за 36 заплати при напускане, те отказаха

Стотици миньори, енергетици и работещи в топлоцентралите излязоха на протести в няколко града в страната. Протестиращите блокираха възлови пътища, като два от тях – магистрала „Тракия“ и Проходът на републиката, останаха затворени и вечерта в петък.

Междувременно правителството заседава извънредно и прие териториалните планове за преход към зелена енергия след затваряне на въглищните централи в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Утре ще бъдат изпратени към Европейската комисия. Това съобщи премиерът Николай Денков.

Властта обеща на енергетиците 36 заплати накуп при закриването на централите. Обещанието дойде от Бойко Борисов и Делян Пеевски след разговор с Асен Василев. “Това, което правим е най-доброто възможно за тях и за държавата. Моят призив е да се спрат протестите и да се вслушат в това, което сме решили”, каза Денков.

Според обяснението му пред медиите повече не може да се търпи никакво забавяне, защото се рискува загубата на 3,5 млрд лева и изпускане на срока, даден от ЕС, който изтича днес.  Премиерът заяви, че въглищните централи ще работят до 2038 г.

Скандалът избухна преди два дни, когато ГЕРБ показа списъци с фирми, които са посочени като получатели на тези 3,5 млрд. лв. от ЕС при затваряне на централите. Парите се отпускат от ЕС за преминаване от въглища към зелена енергия. Според ГЕРБ не е имало конкурс за избор тези фирми и те са спонсори на ПП.

Реакцията на заетите в сектора беше мигновена и те излязоха на протест, като блокираха основни пътни артерии в страната.

Служители на комплекс „Марица Изток“ затвориха Прохода на републиката, а по-късно се пренесоха и на Подбалканския път.

Недоволството на магистрала „Тракия“ продължи повече 12 часа.

Енергетиците не приеха решението на кабинета въглищните централи и мините да работят до 2038 година. „Това решение не ни удовлетворява по никакъв начин, 2038 година – това го чуваме от 12 години“, каза Красимир Камбуров.

9-часова блокада имаше и на магистрала „Струма“ край Дупница. Сред протестиращите е Георги Геориев, който 9 години работи в ТЕЦ „Бобов дол“.

„Основният протест е да не се затварят предприятията, несправедлив преходен период. Искаме да се удължи максималният срок. Казват, че трябва да се преквалифицираме, но нищо конкретно не предлагат“, каза Георги.

По обед колоната от чакащи да преминат по магистралата автомобили стана километрична. За да облекчат трафикът, на всеки 15 минути протестиращите пропускаха част от колите.

„Ние сме излъгани. Говорихме много неща на срещи, които имахме със зам.-министъра на енергетиката. Той прилежно си записваше исканията ни. В последният драфт, който се появи вчера, тези неща не бяха отразени. Този път да седнем и да се чуваме, ако не се чуваме, продължаваме с протестните действия. Може и София да затворим, не само магистралата“, каза Любомир Спасов, директор на ТЕЦ „Бобов дол“.

Протест имаше и в Русенско.

„Това е грижа не толкова за нашите работни места, колкото за нашия град, защото алтернативното отопление в крайна сметка е с ток или с природен газ и излиза много по-скъпо“, коментира Емилия Георгиева.

Протестиращите остават на АМ „Тракия“, тъй като не са доволни. Те искат управляващите да им обърнат внимание.

Проходът на републиката остава блокиран от енергетиците и миньорите от „Марица изток“. Блокирани са и всички обходни маршрути, заради което има километрични опашки от автомобили в района..

Протестиращите обявиха, че останат на пътя и през нощта и блокадата им е безсрочна, докато не се удовлетворят исканията им.

В понеделник синдикатите ще обявят дали и под каква форма протестите ще продължат, каза Иво Димитров, координатор към КТ „Покрепа“ в ТЕЦ „Бобов дол“.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.