Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вместо „чипове от перални“ Украйна откри нови руски чипове в боеприпасите на Русия

Русия активно заменя западната електроника със своя собствена. Това показаха резултатите от демонтажа на ракетните навигационни системи на руски боеприпаси, използвани в Украйна, съобщи украинският военен сайт Defense Express. Резултатите от анализа опровергават твърдението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Русия използва чипове от европейски перални за военната си индустрия.

Руското производство на крилати и балистични ракети сега е неуязвимо за западните санкции. Руските компоненти са заменили западните в производството на ракети „Калибър“, „Искандер“, Х-59, Х-101 и П-500 (противокорабни ракети). Специализираното издание BulgarianMilitary.com съобщи още в началото на 2023 г., че „Росатом“ е създала дъщерно дружество „НПО Критични информационни системи“.

Веднага се появиха слухове, че новата компания е придобила 100% от акциите на разработчика на най-добрите руски микропроцесори „Елбрус“ – компанията MCST. Представител на MCST обаче заяви, че държавната корпорация няма преки търговски отношения с предприемача.

Руското правителство инициира мерки за защита на най-важните си активи в микроелектрониката, според анализа на BulgarianMilitary.com. Вниманието на държавата означава нова стъпка в производството на руска фотолитография и появата на нова вълна от полупроводникови заводи. Като се има предвид въздействието на санкциите, тези промени са от първостепенно значение.

През последните три десетилетия се наблюдава ясна тенденция по целия свят, като по-голямата част от микропроцесорите и видео чиповете преминават към модела Fabless. Tова означава, че всички известни производители на процесори, ултра големи интегрални схеми и графични чипове (включително американски индустриални гиганти като AMD, Qualcomm, NVidia, Radeon и Altera) работят без физическа фабрика.

Това са компаниите разработчици. Те разработват собствени чипове, ядра и различни технически решения, но по-голямата част от самото производство се извършва от тайванския полупроводников гигант TSMC.

Разработчиците на чипове в Русия, които работеха по тази глобална схема, без да локализират производството на силициеви пластини и микросхеми на тяхна територия, бяха принудени да прибягнат до услугите на TSMC. Въпреки това, както самата компания, така и Тайван като цяло са зависими от политиката на САЩ.

Консолидацията на руските производители на микрочипове под контрола на държавата даде възможност да се локализира производството в Русия, пише Bulgarian Military. Това обаче не е бърз процес. Повечето чипове в страната са разработени с помощта на 28−16 nm технология, докато в Русия има само 180−130 nm технология за производство на чипове и експериментална 90 nm технология.

В сегашния си вид руските процесори се доставят предимно на местни производители на хардуер, въпреки че потенциалните запаси, оценени на десетки или стотици хиляди единици, могат да бъдат съхранявани в складове или в TSMC.

Въпреки това качеството на производството на руските микрочипове може в действителност да се окаже много по-високо, отколкото западните експерти си представят. Точно това се случи с Китай, където САЩ отприщиха търговска война срещу производителите на микрочипове.

Въпреки санкциите Huawei успя да стартира производството на устройства със 7nm и 5nm микрочипове, които не отстъпват по качество на тайванските. Това стана възможно благодарение на сътрудничеството със завода SMIC (американците наложиха санкции срещу него, но без резултат).

Освен това китайците създадоха свои собствени микрочипове не само под санкции, но и в пълна тайна. Американците дори не знаеха колко далеч са стигнали китайците.

Bulgarian Military пише, че руски микрокомпоненти все по-често се откриват в руски ракети и дронове в Украйна. Според статистиката производството на полупроводници и техните компоненти в Русия през първото тримесечие на 2024 г. бележи значителен ръст – от 10,9 до 14,1 милиона единици.

Данните показват ръст и в производството на целулоза и амониев нитрат, ключови компоненти, използвани при създаването на експлозиви за ракети и артилерийски снаряди. До лятото на 2023 г. Русия е удвоила обема на произведена нитроцелулоза в сравнение с 2022 г. Резултатите сочат, че руската отбранителна промишленост е успяла да постигне абсолютна технологична независимост от Запада, включително в производството на високотехнологични компоненти.

Още по темата: Защо санкциите срещу Русия се обърнаха срещу Европа: забравените уроци от блокадата на Наполеон 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.