Разследвания и новини без цензура

събота, 30 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ВМС на Украйна: Русия използва хитрост, разрешена от международното право, за контрол в Черно море

Руският черноморски флот в момента не блокира търговските кораби, а прибягва до хитрост. Това заяви говорителят на Военноморските сили (ВМС) на Украйна Дмитрий Плетенчук в интервю за Радио Свобода, цитирано от УНИАН.

Според него руският флот сега не блокира цивилни кораби в морето, а е по-зает със защитата на пунктовете си за дислокация и крайбрежието.

„Сега те са заети главно да служат за защита на техните постоянни пунктове за дислокация, техните бази, техните брегове. Тяхната тактика в Черно море се свежда до много проста формула: 12 морски мили е суверенна територия, това са т.нар. териториални води. Това е тази част от морето до брега, която всъщност е територията на държавата“, казва Плетенчук.

В същото време Кремъл прибягва до хитрост, за да създаде видимост за контрол над Черно море, включително върху превоза на товари, заяви говорителят на украинските ВМС.

Плетенчук обясни, че руснаците, използвайки международното право, блокират определена морска зона във вътрешната икономическа зона и обявяват, например, учения със стрелба.

„Това е разрешено. И съответно те имат правно основание да контролират тази зона. Те винаги правят учения по търговските пътища“, каза говорителят. Според него, тъй като това е разрешено от международното право, „Русия разбира това и затова прибягват до такива трикове“. В същото време тези действия руският флот обявява като предотвратяване на контрабандата на оръжие, заяви говорителят на украинския флот.

Още по темата: България ще участва във военни учения със САЩ и Украйна в Черно море 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.