Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Внесоха иск в Международния наказателен съд срещу Фон дер Лайен

Женевският международен институт за изследване на мира, GIPRI, призова прокурора на Международния наказателен съд (МНС) да започне разследване срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

На 22 май международната правозащитна организация е внесла искане за започване на разследване срещу Урсула фон дер Лайен в Службата на прокурора на МНС. В него се казва, че съществуват разумни основания да се смята, че „безусловната подкрепа на председателя на Европейската комисия за Израел – военна, икономическа, дипломатическа и политическа – е позволила военни престъпления“ и продължаващия геноцид в Газа.

От международния институт заявиха, че редица правозащитници и изтъкнати учени и експерти по международно наказателно право са одобрили текста на иска и призоваха прокурора да започне разследвания въз основа на информацията, която са предоставили срещу Фон дер Лайен.

GIPRI добави, че Фон дер Лайен „лично е наказателно отговорна и подлежи на наказание за някои от военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и геноцида“, които са били извършени и все още се извършват в окупираните палестински територии, подчертавайки, че тя е „подпомагала, подстрекавала и по друг начин подпомагала извършването или опита за извършване на такива престъпления“, което включва предоставяне на средства съгласно член 25, параграф 3 от Римският статут на Съда.

Международната организация подчертава, че Урсула фон дер Лайен не се ползва от функционален имунитет съгласно член 27 от Римския статут на МНС. В документа се изброяват актовете, в които според правозащитниците Фон дер Лайен, в официалното си качество на председател на Европейската комисия, е съучастник, и които нарушават членове 6, 7 и 8, както следва:

– Военна подкрепа за Израел: Фон дер Лайен играе важна роля в осигуряването на средства за израелската армия, като Израел е третият основен получател на оръжия от Германия, държава-членка на ЕС, между 2019 и 2023 г.

– Икономическа и финансова подкрепа за Израел: Тя отказа да предприеме каквито и да било стъпки към прекратяване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел и насърчаване на нови инструменти за сътрудничество между ЕС и Израел на фона на продължаващата израелска агресия срещу Газа.

– Дипломатическа подкрепа за израелското правителство

– Политическа подкрепа за Израел чрез различни изявления

GIPRI твърди, че Фон дер Лайен е добре запозната, че с подобни действията подпомага и подбужда към извършването на споменатите престъпления, тъй като тези нарушения на международното хуманитарно право са подробно описани от октомври 2023 г. в доклади, документи и дори от служители на ООН, включително генералния секретар на ООН, изразяващи сериозна загриженост.

Според правозащитниците председателят на ЕК е знаела за такива престъпления или поне за тяхната правдоподобност, както е определено от Международния съд (МС) в заповедта му за временни мерки от 26 януари 2024 г.

На 20 май главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан обяви, че подава молби за издаване на заповеди за арест от МНС срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и израелския министър на сигурността Йоав Галант, за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на „територията на Държавата Палестина“, в Ивицата Газа, от 8 октомври 2023 г. насам. Прокурорът поиска заповеди за арест и на трима лидери на „Хамас“ заради атаката на палестинското движение срещу Израел на 7 октомври.

Още по темата: 842 служители на ЕС подписаха протестно писмо срещу Фон дер Лайен заради двойните й стандарти към Израел и Русия

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.