Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Внезапно почина втори разобличител на „Боинг“

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на „Боинг“ – „Спирит Аеросистемс“ – и един от първите податели на сигнали, според които ръководството на „Спирит“ е пренебрегнало производствените дефекти на Boeing 737 MAX, почина във вторник сутринта от внезапна, бързо разпространяваща се инфекция.

Джошуа Дийн е живеел в Уичита, Канзас, където се намира „Спирит“. Той е бил на 45 години, в добро здраве и е водил здравословен начин на живот. “Почина след две седмици в критично състояние”, каза леля му Карол Парсънс пред „Сиатъл Таймс“.

Говорителят на „Спирит“ Джо Бучино излезе с изявление: „Мислите ни са със семейството на Джош Дийн. Тази внезапна загуба е зашеметяваща новина тук и за неговите близки.”

Дийн даде показания по съдебно дело, заведено срещу „Спирит“ от акционерите на компанията, и подаде жалба до Федералната авиационна администрация за „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт на качеството на производствената линия 737“.

„Спирит“ уволни Дийн през април 2023 г. Той подаде жалба до Министерството на труда, твърдейки, че прекратяването на договора му е отмъщение за това, че разкри опасения, свързани с безопасността на въздухоплаването.

Дийн беше представляван от адвокатска кантора в Южна Каролина, която също представляваше Джон Барнет, другият разобличител на нередности в Boeing. Тялото на Барнет беше открито с огнестрелна рана в колата му на паркинг пред хотел на 9 март, точно в деня, когато трябваше да даде показания по делото срещу бившия си работодател „Боинг“.

Преди смъртта си свидетелят е казал на своя близка семейна приятелка, че ако нещо се случи с него, да не вярва, ако бъде обявено, че се е самоубил. Думите му се сбъднаха. Съдебният лекар на окръг Чарлстън в Южна Каролина обяви, че 62-годишният Джон Барнет се е прострелял сам.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари тази година част от фюзелажа на Boeing 737 Max излетя по време на полет. Полският президент Анджей Дуда трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар Антъни Блинкен също трябваше да се откаже да лети с Boeing заради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия. Това не е първият проблем със самолета на Блинкен: през януари по време на полет от Давос беше открит теч на кислород в държавния Boeing 737, където Блинкен вече беше успял да кацне с ескорта си. Повредата се оказва невъзможна за поправяне и самолетът беше обявен за опасен за летене.

Още по темата: Пореден инцидент с „Боинг“: външен панел на самолет със 139 пътници изпадна по време на полет

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. На янките вече всички им знаят номерата. Както каза Килъри Клинтън „Дойдох, видях и той умря“.
    Там няма значение, дали си президент или прост експерт. Всички умират в името на богатите паразити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.