Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Водещ на Би Би Си призова Тръмп да бъде убит, после се оправда, че се шегувал

Водещият на Би Би Си Дейвид Аронович призова за „убийството“ на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в публикация в социалната мрежа X/Twitter. По-късно Аронович изтри съобщението си след ответна реакция, твърдейки, че това е било „сатира“.

Аронович, който води програмата на британската държавна телевизия „Радио 4“ „Залата за брифинги“, написа в X: „Ако бях на мястото на Байдън, щях да побързам и да убия Тръмп въз основа на това, че той е заплаха за сигурността на Америка“.

Публикацията беше придружена от хаштаг #SCOTUS, което показва, че коментарът е бил предизвикан от потвърждението от понеделник от Върховния съд на САЩ, че бившите президенти имат „абсолютен имунитет“ от съдебно преследване за официалните си действия.

Аронович беше принуден да изтрие публикацията след вълната от недоволство и заяви в последващa публикация, че е обвинен в подбуждане към насилие и затова изтрива коментара си. Водещият настоя, че публикацията му е „очевидно сатира“.

Върховният съд на САЩ постанови, че съгласно „системата на разделени правомощия президентът не може да бъде преследван за упражняване на основните си конституционни правомощия и той има право на имунитет от съдебно преследване за официалните си действия“.

В социалната си мрежа Truth Social Тръмп коментира съдебното решение като „голяма победа за нашата Конституция и за демокрацията“.

Президентът Байдън атакува решението на Върховния съд, призовавайки гражданите да „не са съгласни“ с присъдата.

Американските федерални прокурори повдигнаха обвинения срещу Тръмп, свързани с президентските избори през 2020 г., твърдейки, че той е „заговорничил“ да отмени резултатите.

Решението на Върховния съд предоставя на по-нисшите съдилища правото да провеждат изслушвания, за да определят дали действията са официални или неофициални. Неофициалните актове на президента не са обхванати от имунитет срещу съдебно преследване.

Тръмп многократно нарече съдебното дело политически мотивирано, определяйки го като „лов на вещици“, започнат от Байдън и неговата администрация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.