Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Военният министър: Няма никаква заплаха за България от това, че оказваме военна помощ на Украйна

„Няма никаква заплаха за страната ни от това, че оказва помощ на Украйна“, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов пред журналисти във Вашингтон, където присъства на срещата на върха на НАТО. Той смята, че помощта, която България предоставя на Киев, „е много по-символична“ в сравнение с тази, която осигуряват други държави. Тези страни дават десетки милиарди евро за Украйна, а не са обект на заплаха, твърди Запрянов.

Той подписа „намерение за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност“ с военните министри на Гърция и Румъния. Този военен коридор означава, че ако сигурността на една от трите държави е застрашена, другите две ще мобилизират подкрепления и ще ги пратят по най-бързия начин.

България и Румъния подписаха отделно и Меморандум за разбирателство относно изграждането на Щаб на регионалното компонентно командване на специалните операции. Щабът ще осъществява планирането, командването и управлението на Силите за специални операции на алианса за Черноморския регион, съобщи министерсвото на отбраната.

България ще участва в новата мисия на алианса „Помощ за сигурността и обучение за Украйна“, стана ясно след срещата на НАТО.

Тази нова мисия ще бъде базирана в град Висбаден, в централната германска провинция Хесен и ще има за задача да координира военната помощ за Киев – задача, която досега бе изпълнявана от контактната група за Украйна, оглавявана от Съединените щати.

НАТО ще изпрати свой специален представител в Киев, който ще координира на място политическата и практическата подкрепа за Украйна.

Лидерите на държавите от алианса обявиха в заключителната декларация, която приеха на срещата на върха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е „необратим“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

3 COMMENTS

  1. Няма заплаха. Само когато утре започнат да излитат Ф-16 от авиобаза Безмер за да извършват набези срещу Крим…
    пак ням да има заплаха. Дреми народе ще се събудите от цирконите и кинжалите.

  2. Още лъжи… Правим всичко възможно за да се превърнем в мишена… То това е и целта естествено. Англо-саксонците никога не воюват директно със силните си съперници. Използват евтините проксита и ги хвърлят с главата напред на бойното поле (справка Украйна). Те и без това не харесват българите и украиниците, така че загубата няма да ги натъжи… Напротив, ситуацията за тях е win-win. Проблемът си е лично наш :)

  3. Пак ли ще се надлъгваме? Нямало опасност, а когато дойде опасността какво ще кажеш тогава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.