Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Военният министър Димитър Стоянов на посещение в Киев

Военният министър Димитър Стоянов е на посещение в Киев. Визитата му беше скрита от българското правителство. За нея се разбра от снимка, публикувана от украинския му колега Олексий Резников в Twitter.

Военният министър на Украйна е написал в профила си в социалната мрежа: „За мен че чест да посрещна с добре дошъл министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарен съм за решението на България да предостави помощ за сигурността на Украйна. Очаквам с нетърпение по-нататъшното развитие на военното сътрудничество между Украйна и България“.

Няма информация за целта на визитата на Димитър Стоянов в Украйна, нито какво бъдещо сътрудничество визира украинският му колега Олексий Резников.

Преди дни Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. Списъкът с вида и количеството на българските оръжия за Украйна е засекретен.

В решението е записано още, че, освен военно имущество България, разрешава участие на военнослужещи от военните сили на Република България в мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна с оръжие и техника. Според ратифицираното споразумение това включва: един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии в Белгия; до 5 военнослужещи в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и специализирана подготовка в Германия; до 50 военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна въоръжение и техника на територията на държави от ЕС или България.

Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия, заяви тогава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти.

На въпрос дали България рискува да бъде въвлечена във войната заради предоставянето на оръжие на Украйна, министърът коментира, че рискове за националната ни сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.