Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Войната в Украйна е и война на Запада за украинския титан – метала на бъдещето

Войната в Украйна е и война за огромните резерви в страната на титан, рядък метал, използван във военната индустрия, отбелязва Newsweek. Според списанието „САЩ и съюзническите страни полагат усилия за идентифициране, разработване и използване на огромните ресурси на Украйна от ключов метал, който е от решаващо значение за развитието на най-модерната военна технология на Запада, която ще формира гръбнака на бъдещото възпиране срещу Русия и Китай“.

Титанът е лек, но здрав метал, използван широко в напреднали военни приложения като изтребители, хеликоптери, военноморски кораби, танкове, ракети с голям обсег и много други, заради което често е определян като „метала на бъдещето“.

Украйна може да предостави на САЩ и техните съюзници титана, от който се нуждаят, за да построят изтребители, военни кораби, танкове, ракети и други оръжия, необходими за противопоставяне на Русия и Китай, съобщиха източници на Капитолия с връзки с военно-промишления комплекс пред американската медия.

„Украйна има наистина значителни находища на редки минерали и ако изиграем картите си правилно, всъщност може да бъде наистина привлекателна алтернатива на руските и китайските източници, където в момента има много зависимост“, заяви анонимен служител на Конгреса.  „Тъй като има все повече дебати на Запад за това защо е в наш интерес да продължим да подкрепяме Украйна, мисля, че това е един от аргументите, които ще започнете да чувате повече“, каза източникът.

Титанът също е „ключова уязвимост“ за САЩ, коментира източник, запознат с отбранителния сектор на САЩ. „Говорим за способността ни да произвеждаме повече самолети, говорим за способността ни да произвеждаме боеприпаси. Всички те разчитат на титан и ние си позволихме да станем зависими от чуждестранни доставчици за тези неща. Русия и преди е била един от тези основни доставчици“, добавят те.

САЩ зависят от вноса на над 90% от желязната си руда и не поддържат титан в запасите си за национална отбрана.

Твърди се, че сега се полагат „зараждащи се усилия“ за изучаване, разработване и използване на „огромните ресурси“ на Украйна от титан и други минерални богатства. Източноевропейската страна е една от малкото нации в света, способни да произвеждат огромни количества титанова гъба – основата за метала, заедно с Китай, Япония, Русия, Саудитска Арабия и Казахстан. Индия също има новозараждаща се индустрия за титан, въпреки че производството му се измерва в стотици тонове, а не хиляди или десетки хиляди, необходими за задоволяване на нуждите на Запада. В допълнение към оръжията, огромни количества титан са необходими за производството на търговски самолети, протези, някои бои, хирургически инструменти, телекомуникационно оборудване.

Украинските правителствени служители открито изтъкват интереса си да станат източник на суровини за Запада.

„Имаме титан и литий, и двете са много търсени и ще бъдат още по-търсени в бъдеще“, каза Олег Устенко, съветник на президента Володимир Зеленски. „Моето разбиране е, че по-голямата част от тези депозити дори не са изучени. Възможностите за бизнес в този сектор са наистина огромни. Ние не виждаме нашата роля само в рамките на ЕС, но и по отношение на световното предлагане. Вярвам, че това е наистина важна роля, която може да изиграе Украйна. Но отново, за това, трябва да се уверим, че сме в следвоенни условия“, подчерта помощникът на Зеленски.

Американската медия също посочва последиците от това, че „Москва се сдоби с тези ресурси“ и „тласъка“ на глобалното влияние на Русия, което ще бъде осигурено от контрола върху „все по-стратегическия ресурс“.

Битката за титана на Украйна се появи многократно в дискусиите на бизнес форуми в САЩ и базирани във Вашингтон мозъчни тръстове през последните месеци. Миналия септември мозъчният тръст Атлантически център за анализ на европейската политика предложи разработване на дългосрочни договори с украински доставчици за „създаване на трайна материална основа в рамките на процеса, чрез който Украйна може да стане по-тясно интегрирана със Запада, както по отношение на отбраната, така и по отношение на икономиката“.

Титанът е само един от десетките природни ресурси, с които Украйна е богата и които са обект на западните интереси. Други включват огромните черноземни полета в страната– силно плодородна земеделска земя, богата на хумус, фосфор и амонячни съединения, както други метали като желязна руда, въглища и уран.

Американският хедж фонд гигант BlackRock подписа меморандум за разбирателство с украинското министерство на икономиката за „консултативна роля“ във възстановяването на страната през ноември. В края на миналата година президентът Володимир Зеленски и главният изпълнителен директор на Blackrock Лари Финк обсъдиха „насочване на инвестициите към най-важните сектори на украинската икономика“.

Зеленски има дълга история на работа с Black Rock – основен притежател на украинския държавен дълг, както и други чуждестранни инвеститори и глобални банкови и финансови институции. През 2020 г. парламентът на Украйна  частично вдигна 10-годишния мораториум върху продажбата на богатата на чернозем земеделска земя в Украйна, проправяйки пътя на чужденците потенциално да могат да купуват земята направо, вместо да я ползват под наем. Отмяната на мораториума върху продажбата на земя е ключово условие за многомилиардните „заеми за развитие“ от Международния валутен фонд за Киев.

Миналата седмица Зеленски лично благодари на BlackRock, JPMorgan и Goldman Sachs за подкрепата им за военните усилия на Украйна, както и на военно-промишления комплекс на САЩ. „Всеки може да развие голям бизнес, като работи с Украйна във всички сектори – от оръжията и отбраната до строителството, от комуникациите до селското стопанство, от транспорта до ИТ, от банките до медицината“, каза Зеленски.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.