19.2 C
София
петък, 12 август, 2022

ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

- Реклама -spot_imgspot_img

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Само двама от членовете – Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха „против“, съобщи БТА.

Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван Гешев. Според него целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно“.

Според главния прокурор „съдебна реформа“ е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. „Съдебна реформа“ е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, зави Йорданова. По думите й, Гешев сам ги е отменил.

Министърът на правосъдието в оставка коментира, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, но според нея част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Източник:dir.bg
- Реклама -spot_imgspot_img
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Разследвания
- Реклама -spot_img
Свързани публикации
- Реклама -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here