Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ВСС отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Само двама от членовете – Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха „против“, съобщи БТА.

Основанията, на базата, на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт.

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван Гешев. Според него целта е „да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно“.

Според главния прокурор „съдебна реформа“ е да се закрие съдът и прокуратурата – антимафия, в интерес на олигархията и мафията. „Съдебна реформа“ е по този начин да се постигне нещо като резултатите на амнистия за около 800 дела на олигарси, организирана престъпност, обвиняеми за тероризъм и шпионаж, коментира иронично той.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да обсъди по същество искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, зави Йорданова. По думите й, Гешев сам ги е отменил.

Министърът на правосъдието в оставка коментира, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им ще бъдат разгледани, но според нея част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.