Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Втори арест на висш ръководител в руското министерство на отбраната

Руските правоохранителни органи са арестували началника на Главно управление „Кадри“ на министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, съобщи ТАСС.

Генералът е задържан за криминално престъпление, без да се уточнява какво. Разследването се извършва от Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация, което е поискало от съда мярка задържане под стража. Следователи са извършили обиск на работното място на Кузнецов, както и в къщата му.

От 2010 г. до 2023 г. Кузнецов е началник на 8-мо управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Това управление се занимава с въпросите на Службата за опазване на държавната тайна в министерството на отбраната. Според уебсайта на руското министерство Кузнецов е назначен на длъжността началник на Главно управление „Кадри“ през май 2023 г. Арестът обаче е свързан с дейността на Кузнецов за опазване на държавните тайни на Русия, а не с работата му в управление „Кадри“, твърдят руските Телеграм канали.

Това е вторият арест на висш ръководител във военното министерство на Русия за последния месец. Зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери. Техният началник – военният министър Сергей Шойгу – беше сменен по искане на президента Путин с изпълняващия длъжността първи вицепремиер Андрей Белоусов, който не е военен, а е икономист.

„Много е важно да се приведе икономиката на сектора за сигурност в съответствие с динамиката на настоящия момент“, каза Песков пред журналисти, обяснявайки решението на Путин да назначи Белоусов за министър на отбраната. Шойгу заемаше този пост от 2012 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.