Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вучич: Опит за „цветна революция“ в Сърбия

Сръбски протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Градското събрание в Белград. Президентът Александър Вучич нарече протестите опит за „цветна революция“. Той твърди, че е бил предупреден  предварително.

Хиляди опозиционни протестиращи се събраха пред Белградското градско събрание в неделя, за да протестират срещу победата на Сръбската прогресивна партия на Вучич над проевропейската коалиция „Сърбия срещу насилието“ на парламентарните избори миналата седмица. Сръбската прогресивна партия на Вучич е на власт от 12 г.

Протестът прерасна в насилие, като група демонстранти се опитаха да разбият вратите на сградата, но бяха разпръснати от полицията, която използва сълзотворен газ. Демонстрантите протестират срещу изборните резултати, като посочиха за пример редица нарушения по време на вота. Те искат провеждане на нови, честни избори.

„Няма революция в ход“, заяви Вучич в публично обръщение. „Нищо няма да върви по техния път“, продължи той, имайки предвид протестиращите. „Тези, които се кълнат да се борят срещу насилието, показаха, че са истински мутри“, каза той.

Коалицията „Сърбия срещу насилието“ се появи от антиправителствените протести след две масови стрелби в училища през май. Докато протестното движение първоначално поиска оставките на вътрешния министър Братислав Гашич и шефа на разузнаването Александър Вулин, то скоро призова за оставка на правителството на Вучич.

Вучич твърди, че протестът тогава е бил спонсориран от западни сили, които са искали той да бъде отстранен от длъжност заради близките му отношения с Русия и отказа да се откаже от претенциите на Сърбия към Косово, позовавайки се на доклади от чуждестранни разузнавателни служби.

Той повтори тези твърдения в обръщението си в неделя, като благодари на неназовани „чуждестранни служби“, че са уведомили службите му за сигурност „точно какво подготвят бандитите“.

По-късно сръбският премиер Ана Бърнабич благодари на руските служби за сигурност, които са предупредили Белград. „Чувствам, особено тази вечер, че е важно да се застъпим за Сърбия и да благодарим на руските служби за сигурност, които имаха тази информация и които я споделиха с нас“, каза Бърнабич пред TV Pink в неделя вечерта. Тя заяви, че след като са получили информацията, са я споделили с всички, които обаче я определили като „руска дезинформация“.

Терминът „цветна революция“ стана нарицателно за протестно движение, финансирано и организирано от западно правителство – обикновено САЩ. Насочени към сваляне на лидери, противопоставящи се на интересите на САЩ, тези революции обикновено се подкрепят от американското разузнаване и се организират от множество финансирани от САЩ неправителствени организации. Докато терминът стана широко известен след „революцията на розите“ в Грузия през 2003 г., първото използване на тактиката на цветната революция се състоя в Югославия през 2000 г., когато подкрепено от САЩ студентско движение принуди Слободан Милошевич да подаде оставка.

Движението срещу Милошевич започна с обвинения, че югославският лидер е участвал в измами на изборите през същата година. Тези обвинения срещу Милошевич бяха подкрепени от западни наблюдатели на изборите.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.