Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ВMС на САЩ прекратиха ужасяващи експерименти с животни

Военноморските сили (ВMС) на САЩ прекратиха експерименти за декомпресионна болест върху овце, за които се твърди, че са подложили животните на ужасна болка и наранявания, включително парализа и сърдечно-съдов колапс, заявиха от People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Групата за защита на правата на животните обяви победа, заявявайки, че тестовете са били спрени две години предсрочно на фона на лобистките усилия и правните действия. Експериментите са направени в Университета на Уисконсин-Мадисън със субсидия от 389 000 долара от флота. „Това е победа, която ще попречи на повече овце да бъдат малтретирани в ужасно болезнени тестове“, заявиха от организацията.

Говорител на военноморските сили обаче заяви пред Military.com, че експериментите са приключили, след като договорът за проекта е стигнал до „естествения си край“. Университетът заяви, че както флотът, така и учените, участващи в програмата, са решили миналата година да не продължават договорените тестове.

Експериментите са предназначени да помогнат на флота да проучи начините за спасяване на моряци, които се намират в капан при потъване на подводници. Според PETA овцете са били поставени в камери, за да симулират налягането, усещано под дълбока вода.

„Експериментите излагат овцете на почти осем атмосфери на налягане в хипербарни камери в продължение на 30 минути, след което ги декомпресират – време, през което вероятно са изпитвали… осакатяващи болки в ставите, припадъци, гадене, парализа, повръщане, парене и дълбока болка в гърдите“, се казва в писмо на групата от миналия юни до секретаря на военноморските сили Карлос дел Торо. Писмото е подписано съвместно от пенсионирания контраадмирал д-р Марион Балсам, който командва военноморска болница.

Овцете също са били инжектирани с „вещество, представляващо интерес“, каза PETA. Животните, оцелели след експериментите, са убити и дисектирани. „Тези тестове са научно безполезни и далеч не отговарят на международните стандарти“, заяви вицепрезидентът на PETA Шалин Гала пред Military.com.

Самуел Понс, научен сътрудник в PETA, твърди, че експериментите с животни са неефективни при възпроизвеждането на това, което се случва с хората с декомпресионна болест поради физиологични различия, настоявайки, че човешките клетки и данните от водолазите могат да бъдат по-полезни при прогнозирането на симптомите и рисковите фактори за декомпресионна болест.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.