Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ВВС на Украйна: Не успяхме да свалим нито една руска свръхзвукова ракета Х-22 от 300

Силите на Киев не са успели да свалят нито една свръхзвукова крилата ракета Х-22 или Х-32 от около 300, които са изстреляни досега от Русия, разкри говорителят на военновъздушно командване на Украйна Юрий Игнат, цитиран от „Киев Пост“.

Коментарите му дойдоха, след като Москва предприе голяма ракетна атака срещу цели в цялата страна през последните два дни. Руското министерство на отбраната потвърди, че е извършило 50 „групови удара“, както и един „масивен“ бараж с помощта на прецизни ракети и дронове тази седмица, насочени към обекти на отбранителната промишленост, както и военни летища и складове.

Украинските власти съобщиха, че 158 отделни изстрела са били засечени късно в четвъртък вечерта и петък сутринта, като Игнат заяви, че „никога не сме виждали толкова много цели на нашите монитори едновременно“. Началникът на украинската армия Валерий Залужни твърди, че 27 дрона и 87 крилати ракети са били прехванати по време на атаките.

Едно от най-големите предизвикателства за украинските системи за противовъздушна отбрана обаче е руската ракета Х-22 и нейният модернизиран вариант Х-32, според Игнат. Той обясни, че ракетата се движи със скорост от 4000 км/ч и следва балистична траектория, което означава, че прехващането й изисква „специално оборудване“ като произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Х-22 е свръхзвукова противокорабна крилата ракета с далечен обсег, първоначално разработена в СССР. Х-32 е модернизирана версия на своя предшественик. Тя е свръхзвукова крилата ракета въздух-земя с обсег до 1000 км.

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат твърди, че от февруари 2022 г. руските сили са изстреляли 300 ракети Х-22 и Х-32 в цяла Украйна. Той заяви, че украинските системи за противовъздушна отбрана не са успели да прехванат нито една от тях.

Киев вече получи няколко системи „Пейтриът“ от съюзниците си по-рано тази година.

Още по темата: ВВС на Украйна: Руските ракети стават невидими, дроновете им се въртят в кръг и объркват системите за ПВО

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.