Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Вятърни турбини застрашават достъпа до силози за ядрени ракети на САЩ

Разширяването на американската вятърна енергетика предизвиква опасения, че масивните турбини, осеяли обширни територии от страната, правят опасен достъпа на американските войски до подземни ядрени ракетни силози по време на извънредни ситуации.

Военновъздушните сили на САЩ призовават членовете на Конгреса да приемат законодателство, изискващо буферни зони от 2,3 км около всеки ракетен силоз, съобщи Асошиейтед прес. Тъй като ветрогенераторите стават все по-големи и се инсталират всяка година по-близо до подземните силози на страната – стотици от които са разпръснати в САЩ, в щати като Монтана, Уайоминг и Северна Дакота – става все по-опасно за екипажите на хеликоптери да кацат на ракетните площадки, когато се задействат аларми за тревога и се изсиква незабавна реакция и бързо придвижване на военните за пуск на ракетите.

„Когато мислите за вятърна турбина и дори полета от вятърни турбини, те се простират на километри“, коментира сержант Чейс Роуз, бордови инженер на хеликоптер във военновъздушната база Малмстрьом в Монтана, пред Асошейтед прес. „Те са чудовищни, а след това имате гигантски остриета, които се въртят върху тях. Не само, че това е физическо препятствие, но тези турбини създават опасности като турбуленция. Това може да бъде наистина опасно за нас да летим. Така че, това е много сложна ситуация, когато трябва да се справяме с тях.“

Версията на Сената на САЩ на Закона за националната отбрана от 2024 г. включва предложените буферни зони за силози, но инсталираните по-рано турбини няма да бъдат засегнати, посочва АП. Военновъздушните сили са изчислили, че 46 от техните 450 подземни силози вече са „сериозно“ засегнати, което означава, че повече от половината от потенциалните маршрути на хеликоптери до мястото на изстрелване са възпрепятствани. Някои от сегашните турбини имат кули с височина до 200 метра и диаметри на ротора, достигащи 111 метра.

Въпросът възникна на фона на натиска на администрацията на президента Джо Байдън 80% от производството на електроенергия в САЩ да е от източници без емисии до 2030 г. Възобновяемата енергия представлява само 22% от производството на енергия през миналата година. На вятърната енергия се падат 10,2%.

Представители на ВВС признават, че приоритизирането на възобновяемата енергия и важността да се даде възможност на фермерите да печелят от даване под наем на тяхната земя за турбини са поставили ядрените сили на страната в трудно положение. Военните продължават да работят с производителите на електроенергия, за да „гарантират, че нуждите на страната от зелена енергия са задоволени“, заяви майор Виктория Хайт, говорител на военновъздушната база F.E. Warren в Уайоминг. Въпреки това, по думите й, „нахлуващите турбини ограничават безопасния транзит на хеликоптери и операциите за ядрена сигурност“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.