Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ядрен експерт: АЕЦ „Козлодуй“ пропусна важен етап в прехода към ново гориво: експлоатацията на пилотна партида

„Необоснованата замяна на руско ядрено гориво с чуждестранно в българската АЕЦ „Козлодуй“ е пълно пренебрежение към международния опит в областта на безопасността и няма да завърши добре, заяви директорът на центъра „Атоминфо“ Александър Уваров.

„Буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво от „Уестингхаус“ в АЕЦ „Козлодуй“. Пропуснат е важен етап – квалификацията на ядреното гориво, т.е. експлоатацията на пилотна партида от новото гориво (обикновено 4-6 горивни касети) в ядрения реактор. Подобно пренебрегване на световния опит със замяната на горивото в атомните електроцентрали е предизвикано от политически причини, а българските официални лица дори не го крият“, заяви той.

Според експерта възложителят има пълното право да избере доставчик, но той трябва да даде приоритет на ядрената безопасност на своите ядрени блокове, „т.е. смяната на доставчика на гориво не трябва да застрашава безопасността“.

„От примера с 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ виждаме, че политиката все повече се намесва в техническите въпроси в ядрената енергетика. За съжаление, това рано или късно няма да завърши добре“, заяви Уваров.

Преди дни министерството на енерегетиката съобщи, че първата партида ядрено гориво, произведено от американската компания „Уестингхаус“, е била заредена в реактора на 5-и блок на българската АЕЦ „Козлодуй“ по време на плановия ремонт, който ще приключи на 9 юни.

„Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от „Уестинхаус“. Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия“, каза служебният премиер Димитър Главчев на церемония в атомнтата ни централа заедно с американския посланик Кенет Мертен.

Като част от програмата за диверсификация първата партида ядрено гориво RWFA, произведено от американската компания „Уестингхаус“, беше заредена в реактора на блока, разрешението за чието използване беше издадено от българската Агенция за ядрено регулиране на 22 април. Целият процес на преминаване към новото гориво ще отнеме четири години.

Заради зареждането на новия тип гориво в реактора ВВЕР-1000 руските гаранции за поддръжката на 5-и блок няма да важат вече.

През декември 2022 г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ подписа 10-годишен договор с „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво за 5-и блок. Договорът не предвижда американската компания да взема отработеното гориво, както правеше руската страна. Затова то ще се съхранява на специализирана площадка в централата. Френското гориво на „Фраматом“, произведено по руски лиценз, ще се използва за 6-и блок.

„Уестингхаус“ доставяше американско ядрено гориво и за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. В миналото тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ (компания, собственост на „Росатом“), заяви  унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш.

Още по темата: Зам.-министър Божков преди 3 г.: „Американското ядрено гориво е опасно за АЕЦ Козлодуй“

Източник:Труд
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.