Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 25 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Предотвартиха ядрена авария във Великобритания заради неуспешен опит реактор на подводница да се поправи с лепило

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс призова за спешно разследване, след като The Sun разкри, че рутинна проверка на борда на една от британските ядрени подводници „Трайдънт“, струваща 88 милиона паунда, е открила доказателства за изключително неуспешни ремонтни дейности – болтове на реактора са били залепени с лепило.

Според подробно разследване на вестника работниците твърдят, че са използвали супер лепило, за да поправят редица счупени болтови глави, използвани за задържане на охлаждащи тръби в ядрения реактор на HMS Vanguard. Цивилният персонал от изпълнителя на отбраната „Бабкок“ изглежда първоначално е повредил болтовете, като ги е отрязал чрез прекалено затягане. Въпреки това, вместо да ги заменят, те просто са залепили главите обратно.

Британската медия отбелязва, че по този начин са ремонтирани най-малко седем болта, които държат изолацията на тръбите на охлаждащата течност, които са отговорни за предотвратяването на разтопяването на реактора.

Техниците очевидно никога не са докладвали никакви подробности за работата си на своите висшестоящи и просто са сигнализирали за „проблем в процеса на работа“. Потенциално катастрофалните ремонти бяха забелязани едва по-рано този месец, когато един от болтовете се е разпаднал по време на рутинна проверка преди планираното първо включване на реактора при максимална мощност.

Съобщава се, че инцидентът е предизвикал възмущение сред служителите на отбраната. Уолъс е поискал среща и „уверения за бъдеща работа“, пише The Sun.

Източник от военноморските сили заяви пред изданието, че е бесен, че „Бабкок“ не е успял да информира служителите на отбраната за нескопосаните ремонти. „Това е позор. Стандартите са стандарти. Ядрените стандарти никога не се компрометират“, каза той пред The Sun.

Ремонтните работи на борда на HMS Vanguard се извършват като част от обновяването на сухия док в HMNB Devonport в Плимут, който вече изостава с четири години от графика и около 300 милиона паунда (370 милиона долара) над бюджета.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.