Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

САЩ с още 32 военни бази в Европа до границите на Русия

Швеция трябва да се присъедини към НАТО през юли. Междувременно САЩ вече подписаха споразумение с Швеция през декември, което им дава неограничен достъп до 17 шведски военни бази. Тук САЩ могат да разположат свои военни части и оръжия.

Ядрените оръжия не се споменават в споразумението, но Съединените щати ще имат изключителен контрол върху предварително позиционираните оръжия, следователно има възможност за разполагане на ядрени оръжия и в Швеция, коментира Манлио Динучи от Центъра за изследване на глобализацията за Global Research.

САЩ подписаха подобно споразумение и с Финландия през декември, която се присъедини към НАТО през април миналата година. Финландия предоставя на САЩ неограничен достъп до 15 военни бази, включително позициониране на оръжия и влизане на американски самолети, кораби и военни превозни средства. Пет от 15-те бази се намират в Лапландия на руската граница.

В същото време САЩ разполагат новите ядрени бомби B61-12 в Европа: в Италия, Германия, Белгия, Холандия и Турция, за да заменят ядрените бомби B61. B61-12 също могат да бъдат тайно разположени в Полша и други европейски страни. Докато тече разполагането им, Пентагонът обяви решението си да разработи нов вариант на бомбата – B61-13. Той ще има мощност от 360 килотона, 7,2 пъти повече от максималната мощност на B61-12 от 50 килотона.

Пентагонът съобщи, че „B61-13 ще предостави на президента на САЩ допълнителни опции срещу по-устойчиви военни цели и цели над големи площи“. Това означава, че САЩ разполагат ядрени бомби в Европа, очевидно насочени към Русия, способни да унищожат бункери на командни центрове и големи райони от стратегическо значение.

Отговорът на Русия не закъсня: тя завърши разполагането в Беларус на тактически ядрени оръжия, способни да ударят ядрените бази на САЩ и НАТО в Европа. В същото време рискът от ядрена война нараства в Близкия Изток, където Израел – единствената ядрена сила в региона – се готви, с поддръжката на САЩ, за война с Иран и ливанската „Хизбула“, които подкрепят палестинците в Газа.

Още по темата: САЩ са разположили 150 ядрени бойни глави в Европа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.