Разследвания и новини без цензура

понеделник, 15 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ядрени подводници на Русия и САЩ са в Куба едновременно

Ядрена атакуваща подводница на Военноморските сили (ВМС) на САЩ пристигна в Куба в четвъртък, съобщи Пентагонът. В Куба преди дни пристигна и ядрена подводница на Русия.

Южното командване на САЩ заяви, че атакуващата подводница USS Helena в момента е в залива Гуантанамо, Куба като част от рутинно посещение на пристанището, докато провежда „мисия за глобална морска сигурност и национална отбрана“ през зоната на отговорност на Южното командване.

„Местоположението и транзитът на плавателния съд бяха предварително планирани“, се казва в изявление на американската армия.

Helena е подводница от клас „Лос Анджелис“, ядрени подводници, които съставляват гръбнака на подводниците на ВМС на САЩ. Пусната е в експлоатация в края на 80-те години на миналия век и може да бъде въоръжена с торпеда, крилати ракети Tomahawk за наземно нападение и противокорабни ракети Harpoon.

Междувременно, на 800 км от другата страна на Куба, във водите близо до Хавана, е флотилия от руски военни кораби, които пристигнаха тази седмица преди морските учения на Карибите. Един от тях е „Казан“, подводница с ядрени ракети от клас „Ясен“.

„Американски и други западни служители отдавна изразяват загриженост относно подводниците от клас „Ясен“ като „Казан“ поради техните способности за ядрен удар и стелт“, коментира Business Insider. Тези плавателни съдове са сравнително нови – първият в класа беше въведен в експлоатация преди малко повече от 10 години – и те могат да бъдат тежко въоръжени за извършване на атаки срещу цели на сушата и в морето.

Говорител на Южното командване на САЩ съобщи, че пристигането на Helena в Куба не е пряк отговор на руските военни кораби. „Дейностите на Русия не представляват заплаха или безпокойство за Съединените щати и ние не виждаме причина да променяме предварително планираните, рутинни дейности в отговор на руската активност в региона“, според американското Южно командване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече посещението „нормална практика“ и каза, че Москва не вижда причина за безпокойство. Визитата идва на фона на повишено напрежение между Вашингтон и Москва заради войната в Украйна. САЩ наскоро премахнаха някои ограничения за украинците, позволявайки на Киев да извършва удари по територията на Русия с американски оръжия.

Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, заяви, че САЩ са следили движението на руските военноморски сили и описа посещението в пристанището като „рутинно“, което не е изненада.

„Винаги непрекъснато ще наблюдаваме всички чуждестранни кораби, опериращи в близост до териториалните води на САЩ“, каза Сингх на брифинг в сряда. „Ние, разбира се, го приемаме сериозно, но тези учения не представляват заплаха за Съединените щати“, според зам.-говорителя на Пентагона.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. едната е поканена и посрещната със салюти. Другата се натрапва – никой не я иска но кубинците не могат да я спрат. А базата на сащ в гуантанамо е идеалния пример как един път допуснати сащ не си тръгват – въпреки многото опити на Куба да разтрогне „безсрочния договор“ за аренда на гуантанамо САЩ отказват да се изнесат.

  2. А, нека си имат Гуантанамото краварите.

    Руските Посейдони отдавна чакат под водата по бреговете на Северна Америка и Англия, сега обграждат и Западна Европа.
    А още толкова курсират автономно на километър дълбочина из световните океани, могат така 100 години, и просто чакат сигнала да погребат под ядрено радиоактивно цунами Австралия ли, Япония ли, Корея ли не щеш, и въобще каквото си щеш – в автономен режим и нищо не може да ги спре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.