Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Ядрените опити на САЩ са причинили 55% от раковите заболявания на Маршаловите острови

Външният министър на Маршаловите острови призова Вашингтон да увеличи компенсационните плащания за тихоокеанската островна държава, тъй като тя се бори с въздействието върху здравето и околната среда от обширната програма за ядрени опити на САЩ.

По време на изслушване в Конгреса на САЩ във Вашингтон в четвъртък Джак Адинг заяви, че продължаването на Пакта за свободна асоциация на страната му (COFA) със САЩ е било прибързано през януари без адекватно вътрешно разрешение, за да се спази крайният срок за бюджета на администрацията на Байдън.

„Има и други въпроси, които трябва да бъдат включени, и особено финансирането за засегнатото от ядрената опити население, заяви Адинг пред сенатската комисия по енергетика и природни ресурси.

Маршаловите острови са една от трите тихоокеански островни държави, които имат такова споразумение със Съединените щати. Съгласно споразумението Вашингтон предоставя активи за отбранителните нужди на островите и предоставя икономическа помощ в замяна на стратегически достъп до Тихия океан.

Очаква се САЩ да предоставят около 7,1 милиарда долара финансова помощ на трите държави през следващите 20 години, другите са Микронезия и Палау.

Американските военни сили са извършили 67 ядрени опита на островите между 1946 и 1958 година. Това включва термоядрената детонация на замъка Браво на атола Бикини през 1954 г., която остава най-голямата бомба, взривявана някога от Съединените щати, образувайки огнено кълбо с диаметър 4,5 мили, което е видимо на повече от 250 мили.

Националният раков институт на САЩ предполага, че „до 55% от всички ракови заболявания в северните атоли са резултат от ядрени отлагания“ и могат да бъдат директно проследени до детонацията на замъка Браво.

Миналата година повече от 100 активистки групи, включително активисти за опазване на околната среда и контрол на оръжията, призоваха администрацията на Байдън официално да се извини на Маршаловите острови за програмата си за ядрени опити.

Джо Юн, главният преговарящ на САЩ с трите тихоокеански държави, заяви на изслушването в четвъртък, че е „озадачен“ от искането на Маршаловите острови. Той добави, че въпросът за ядрената отговорност е бил уреден от двете страни през 1980-те години на миналия век и че съществуващото им споразумение съдържа разпоредби за доверителен фонд от 700 милиона долара, който може да се използва за справяне с въпроси, свързани с десетилетните ядрени опити.

Юн добави: „Казах на колегите си от Маршаловите острови: Слушайте, няма повече пари“. Той също така каза, че вярва, че изборите през ноември и слуховете за предстоящ вот на недоверие срещу президента Дейвид Кабуа може да са повлияли на искането.

Адинг отрече твърдението, заявявайки, че е „натъжен и разочарован“ от коментарите на Юн.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.