Разследвания и новини без цензура

сряда, 21 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Яхтата на Джеф Безос генерира 447 пъти повече въглеродни емисии от средностатистическо домакинство

Милиардерът Джеф Безос, който обеща да похарчи милиарди долари, за да помогне в борбата с изменението на климата, притежава суперяхта на стойност 500 милиона долара, която генерира хиляди тонове въглеродни емисии всяка година, според нов анализ на изследователи от университета в Индиана.

Яхтата на основателя на „Амазон“ далеч не е благоприятна за климата, генерирайки стотици пъти повече въглеродни емисии от годишния въглероден отпечатък на типично американско домакинство.

„Кору“ на Джеф Безос е най-голямата ветроходна яхта в света. Произвежда 7 154 тона парникови газове годишно или около 447 пъти повече от целия годишен въглероден отпечатък на средностатистическо американско домакинство, съобщава New York Post, позовавайки се на изследователи от Индиана.

Кандидатът за доктор по антропология на Индиана Беатрис Барос и антропологът Ричард Уилк ръководят изследването на емисиите на „Кору“.

„Но тъй като те са толкова богати и толкова силни, чувстват, че имат право [да плават със суперяхти, произвеждащи въглерод], докато вие и аз трябва да караме по-малко, трябва да ядем по-малко месо“, коментира Беатрис Барос.

Въпреки „зелената“ способност на Кору да плава с помощта на три мачти, според изследователите яхтата отделя много парникови газове, за да осигури електричество на кораба – обикновено от дизелови морски генератори.

Междувременно милиардерите се застъпват за борба с изменението на климата, докато плават по света с луксозни суперяхти и прекосяват континенти с частните си самолети Gulfstream G500, които отделят големи количества въглеродни емисии. След това те лобират за закони за забрана на газовите печки, постепенно премахване на бензиновите превозни средства, забрана на месото и замяната му с насекоми и други радикални структурни промени в обществото, които отразяват глобалния план за рестарт на „Световния икономически форум“.

Още по темата: Фондовете за зелена енергия с рекорден отлив на инвеститори заради отказа на все повече държави от зелените политики 

author avatar
Обективно
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.