Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Япония раздава 8 милиона жилища безплатно и дава пари за живеене в тях. Каква е уловката?

Япония се опитва да намали броя на изоставените домове в цялата страна. Затова тези имоти се предлагат безплатно или се продават за едва 500 долара, съобщи Insider. Милиони са изоставените и празни къщи в покрайнините на големите градове на Япония – 8 милиона според правителствен доклад от 2018 г., което е с 3,2% повече от 2013 г. Същият доклад установява, че 13,6% от домовете в Япония са незаети, особено в префектурите Вакаяма, Токушима, Кагошима и Кочи.

Застаряващото население на Япония е отчасти отговорно за големия брой изоставени къщи в страната. Малко са младите хора, които купуват домовете на тези, които са ги напуснали и са се преместили в старчески дом или които са починали.

Много собственици на жилища просто нямат друг избор освен да раздадат къщите безплатно, като някои местни власти предлагат субсидии, за да насърчат потенциалните нови собственици да ремонтират имотите.

Провинциалните правителства са създали бази данни за изоставени домове за продажба, които обикновено са организирани по региони. Повечето от изброените жилища са на разположение за по-малко от $ 455 всеки, докато други се дават безплатно. Някои от общините дори предлагат на отдалечените работници парични грантове, за да останат в провинцията, според Insider. В Окутама градът раздава стари и изоставени сгради на жителите безплатно, а много нови наематели творчески са ги преустроили в ресторанти, работилници и други места.

„Програмата не само помага на старите собственици, които се борят да използват имотите и да плащат данъци, но и за града, като намалява броя на изоставените сгради, които биха могли да се срутят или по друг начин да представляват риск в бъдеще“, заяви говорител на правителствената служба на Окутама пред Nikkei.

Япония също се възползва от тенденцията за дистанционна работа, за да увеличи броя на доходоносно заети потенциални наематели. Nikkei съобщи, че се въвежда програма за стимулиране на работници в Токио да се преместят в провинцията и да работят дистанционно. Всеки работник ще получи безвъзмездна помощ от малко над 9 000 долара.

Защо 8 милиона къщи са празни

Това се дължи на рязкото застаряване на населението. От близо 125 милиона японци, 36,4 милиона са на възраст над 65 години. Възрастните хора умират или се преместват в старчески домове. Наследниците или не се нуждаят от това жилище, или изобщо няма такива.

През последните 30 години Япония преживява катастрофален спад на раждаемостта. За да се поддържа положителен присраст на населението, коефициентът на раждаемост трябва да бъде по-висок от 2. Страната има коефициент 1.25, според правителствени данни, цитирани от Ройтерс.

Населението на Япония е намаляло с 556 000 души през 2022 г. спрямо година по-рано – до 124,9 милиона души.

За властите изоставените къщи са голям проблем. Те се разпадат, превръщат се в убежище за маргинални елементи и развалят външния вид на улицата. Районът, в който се намират изоставените сгради автоматично губи стойност. И накрая, колкото повече празни къщи има, толкова по-малко данъчни приходи получават местните власти.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.