Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Явор Куюмджиев: „Уестингхаус“ са строили два реактора в САЩ 16 г., ние ще сме опитно зайче

Първият от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“, които трябва да изгради американската „Уестингхаус“, се очаква да бъде пуснат в експлоатация след 10 г., обяви пресслужбата на Министерския съвет след подписването на споразумение със САЩ за ядрено сътрудничество. Енергийният експерт Явор Куюмджиев заяви, че това е абсолютно невъзможно. „Уестингхаус“ са строили атомна електроцентрала в САЩ 16 г. Досега е пуснат в експлоатация само единият от двата блока на американската централа. Вторият все още не е готов.

Първоначалната цена на двата блока в американската атомна централа в Джорджия е била 8 милиарда долара, но впоследствие е стигнала 34 милиарда долара. Според българското правителство обаче цената на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде до 14 милиарда долара.

„Сроковете са абсурдни и нереалистично кратки. Само подготвителната работа по документацията ще отнеме десетина години. А ключовото решение е на Евроатом, в което всички страни-членки на ЕС трябва с консенсус да се съгласят България да строи нова атомна централа, обясни Явор Куюмджиев в интервю за „Труд“.

Последната реално построена централа в Европа беше започната от французи през 2007 година и трябваше да бъде пусната в експлоатация през 2012 г., но „Ойкилуото“ 3 (във Финландия) беше пусната миналата година с 11 г. закъснение.

„Уестингхаус“ са строили АЕЦ в Джорджия 16 г., като първият блок беше пуснат миналата година, а тази година се очаква, но не е сигурно, да бъде пуснат втори блок. „Ние ще бъдем нещо като опитно зайче – върху нас ще се учат. Така че, дори след 9 г. да започне строителството, нямам никаква идея кога ще завърши“, каза експертът.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Кой е упълномощил тези безотговорни хора да сключват международни договори на стойност милиарди $$ БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА по стратегически важни въпроси, като енергетиката ни? Без експертно мнение и обосновка? В една нормална държава (на Запад) държавен служител няма право да купи един стол / бюро за офиса, или дори пакет хартия за принтер без документация за държавна поръчка или договор за услуги, които задължително включват оферти поне от два различни кандидата, с техните цени и обосновка за избора на точно съответното изделие/услуга, съответно одобрена от директора на институцията… Една чистачка не може да бъде наета без контракт и обосновка на избора и… У нас „работят“ банда аматьори с дипломи / сертификати от елитни университети и безпроблемно извършват безобразия като това… Как е възможно?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.