Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Южноафриканци искат Великобритания да върне най-големия диамант в света „Голямата звезда на Африка“

В Южна Африка нарастват призивите към британското кралско семейство да върне най-големия известен чист диамант в света след смъртта на кралица Елизабет II.

Известен като „Голямата звезда на Африка“ или Cullinan, диамантът е изрязан от по-голям скъпоценен камък, добит в Южна Африка през 1905 г. и предаден на британското кралско семейство от колониалните власти на Южна Африка. В момента е монтиран на кралския скиптър, принадлежащ на кралицата.

Исканията за връщане на „Голямата звезда на Африка“ и други диаманти, заедно с призивите за репарации, се засилиха след смъртта на кралицата. Много южноафриканци смятат придобиването на скъпоценностите от Великобритания за нелегитимно, съобщава CNN и прави свое разследване за произхода на най-големия в света 500-каратов диамант.

Смъртта на кралицата откри разговор за колониализма и каква е връзката му с нейното наследство. Южноафриканските медии обсъждат собствеността върху скъпоценния камък, заедно с исканията за репарации.

„Диамантът трябва да бъде върнат в Южна Африка незабавно“, каза активистът Тандуксоло Сабело пред местните медии , добавяйки, че „минералите на нашата страна и други страни продължават да облагодетелстват Великобритания за сметка на нашия народ“.

Повече от 6000 души са подписали петиция с искане „Голямата звезда на Африка“ да бъде върната и изложена в южноафрикански музей.

Член на южноафриканския парламент, Вуйолвету Зунгула, призова страната си да „изиска репарации за цялата вреда, нанесена от Великобритания“ и също така „да поиска връщането на цялото злато и диаманти, откраднати от Великобритания“.

Когато президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса публикува туит, възхваляващ кралицата, някои южноафриканци ретуитнаха поста, за да поискат връщането на диаманта „Великата звезда на Африка“. Един от коментарите гласи : „Попитахте ли я кога ще върне южноафриканския диамант?“, докато друг публикува коментар по повод възкачването на крал Чарлз III, че неговото „първо задължение е връщане на диаманта на Южна Африка!“

Кралски подарък или „откраднат“ диамант?

Според Royal Collection Trust, който се грижи за кралската колекция на британското кралско семейство, диамантът е бил подарен на крал Едуард VII (британския монарх по това време) през 1907 г., две години след откриването му в частна мина в Южна Африка старата провинция Трансваал. Изпратен е в Амстердам, за да бъде разделен през 1908 г.

С тегло около 3106 карата в естествената си форма, оригиналният диамант е бил „с размерите на човешко сърце“, казва Royal Asscher .

Подкрепяйки претенциите на британската монархия към скъпоценния камък, Royal Asscher обяснява, че скъпоценният камък е закупен от правителството на Трансваал в Южна Африка (управляван от британско управление) и представен на крал Едуард VII като подарък за рождения ден.

Професорът по африканска политика в Университета на Южна Африка, Еверисто Бенера, отхвърля този разказ. Той твърди пред CNN, че „колониалните сделки са нелегитимни и неморални“.

„Нашата теза е, че правителствата на целия Трансваал и Южноафриканския съюз и съпътстващите минни синдикати са били незаконни“, каза Бениера, твърдейки, че: „Получаването на откраднат диамант не оневинява получателя. „Голямата звезда“ е кървав диамант. Частната (минна) компания, правителството на Трансваал и Британската империя бяха част от по-голяма мрежа от колониалности.“

Според Royal Asscher диамантът Cullinan е бил нарязан на девет големи камъка и 96 по-малки парчета. Най-големият от камъните е наречен „Голямата звезда на Африка“ от крал Едуард VII, който също така е нарекъл втория по големина –  „Малката звезда на Африка“.

По-големият диамант е поставен в скиптъра на суверена с кръст, а вторият шлифован камък е монтиран в императорската корона. Кралица Елизабет II е виждана на много портрети с тези диаманти.

„Покойната кралица на Англия се показваше с тези (диаманти) повече от половин век“, каза Лий-Ан Матис, национален говорител на Борците за икономическа свобода (EFF), южноафриканска опозиционна политическа партия, пред CNN.

Матис обвини британските колониални сили в кражба на земи и присвояване на мини, които принадлежат на местните хора.

„Нашият призив е за репатриране на всички колониални кражби, част от които е кражбата на „Голямата звезда на Африка“, каза тя.

„Ние не призоваваме за връщането му, тъй като това предполага, че е имало валидно споразумение, по силата на което британското кралско семейство е заело диаманта. Той е в тяхно притежание единствено в резултат на колониалната упоритост, която задуши местните жители в тази страна и другаде“, каза Матис пред CNN.

Африканските страни упорито се борят за възстановяване на културни артефакти, ограбени от колониалните войски. Миналия месец лондонски музей се съгласи да върне 72 предмета, откраднати от Кралство Бенин, в Южна Нигерия, по време на британска военна операция през 1897 г.

Източник:CNN
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.