Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

За първи път британски танк „Чалънджър 2“ е унищожен в битка, показва видео от Украйна

Видео, разпространено в социалните мрежи, показва унищожен основен боен танк „Чалънджър 2″, който е предоставен на Украйна от Великобритания. Това е първият път, когато такъв танк е загубен от вражески огън, съобщи bulgarianmilitary.com.

Единственият друг случай, когато „Чалънджър“ 2 е бил унищожен в битка през повече от две десетилетия оперативна история, включва инцидент с приятелски огън по време на инвазията в Ирак през 2003 г. Танкът е погрешно идентифициран като вражески от друг „Чалънджър“ 2 извън Басра. Той стреля и единичният изстрел удря купола, убивайки двама членове на екипажа и унищожавайки превозното средство.

Kлипът с унищожения „Чалънджър“ 2 е заснет от кола, минаваща покрай останките на разрушен танк, като основното му оръдие стърчи от облаци черен дим. Отличителната му кула изглежда като на „Чалънджър“ 2, който има система за термично виждане, разположена в тази секция.

Пътниците в колата могат да бъдат чути да ругаят. Друг разрушен танк, който изглежда е съветски Т-64, също може да се види малко по-надолу по пътя.

Онлайн източници, споделящи видеото, твърдят, че то е заснето край село Работино в Запорожка област. През последните седмици в околностите на това населено място имаше интензивни битки, тъй като украинските сили се придвижиха напред, за да го превземат.

Едно от украинските подразделения, участващи в операцията, беше елитната 82-ра въздушно-щурмова бригада, която беше въоръжена с четири танка „Чалънджър 2“, докато Великобритания помагаше на Киев да се подготви за лятната контраофанзива. Превозното средство на кадрите може да е било един от тези танкове.

Обединеното кралство обеща да достави 14 танка „Чалънджър 2“ на Киев, въпреки че украински представители заявиха, че им е обещано да получат двойно повече.

Още по темата: Daily Mail: Война с Русия? Великобритания остана само с 40 танка „Чалънджър“, готови за битка

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.