Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

За първи път от 2018 г. Великобритания отговори на запитване за Юлия, но не и за Сергей Скрипал

Британското външно министерство съобщи на Русия, че дъщерята на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал Юлия Скрипал е отказала предложение за консулска помощ. Тази дипломатическа нота беше първият отговор на запитванията на Русия за съдбата на нейните граждани от средата на 2018 г. насам. Това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„През последните шест години изпращаме десетки дипломатически ноти. И сега, в отговор на друга нота от руското посолство в Лондон, най-накрая беше получен отговор от британското външно министерство за първи път от средата на 2018 г.“, каза Захарова.

Британската нота съобщава, че Юлия Скрипал е взела под внимание предложението за консулска помощ, но го е отхвърлила. Захарова се усъмни това да се е случило наистина.

Външно министерство на Великобритания отказа да предостави информация за резултатите от разследването на отравянето на Скрипал, като обясни, че правните процедури все още продължават. Също така, нотата не съдържа никаква информация за Сергей Скрипал, отбеляза Захарова.

Тя определи отговора на британските дипломати като опит да се оправдае необяснимото и дългосрочно укриване на информация за руските граждани, за които няма информация от 5 г.

През 2006 г. Сергей Скрипал беше осъден на 13 години затвор в наказателна колония с висока степен на сигурност за държавна измяна. Според обвинението той е работил като двоен агент – за руското и британското разузнаване  – в продължение на девет години.

На 9 юли 2010 г. Скрипал и трима други руснаци, осъдени за шпионаж в полза на САЩ, бяха освободени като част от размяна на шпиони. Четиримата бяха разменени за десет руски агенти, арестувани в САЩ. Правителството на Великобритания тогава настоя Скрипал да бъде включен в размяната, тъй като е работил за британското разузнаване.

Скрипал замина за Великобритания. На 4 март 2018 г. бившият офицер от ГРУ и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри. След лечението им единствено Юлия се появи на видео, в което заяви, че на този етап не желае да се възползва от предложената от Русия дипломатическа помощ. През септември 2018 г. британската полиция обвини руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, че са използвали вещество от типа „Новичок“, разработено в СССР. Кремъл отрича обвиненията, наричайки ги недоказани.

Документ на британското министерство на отбраната разкрива, че кръвните проби на Скрипал може да са били манипулирани

Информация, получена от Министерството на отбраната на Обединеното кралство по Закона за достъп до информацията, поставя под въпрос основните доказателства, че Скрипал са били отровени с „Новичок“, а именно кръвните им проби. Министерството отговаря за британската военна лаборатория DSTL Porton Down, която анализира кръвните проби на Скрипал и обяви, че е идентифицирала „Новичок“ в тях.

„Нашите търсения не успяха да намерят никаква информация, която да посочва точното време, в което са взети пробите“, заявява министерството в отговор на искането за достъп до информация.

Липсата на час и дата на вземане на пробите е грубо нарушение на правилата. Протоколът на здравното министерство на Обединеното кралство изисква формуляр за заявка да придружава всички проби, изпратени в лабораторията, и ясно да посочва точната (не приблизителната) дата и час на вземането им. Фактът, че веригата на вземане, транспортиране и предаване на тези кръвни проби е била прекъсната, предполага, че те биха могли да бъдат манипулирани и подправени.

Още новини: Арестът на тримата българи във Великобритания е по сигнал на Христо Грозев, че го шпионират 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.