Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

За първи път в историята на САЩ бивш президент беше признат за виновен в съда

Бившият президент Доналд Тръмп беше признат за виновен по всичките 34 обвинения в процеса, наречен от американските медии „пари за мълчание“ в Ню Йорк.

12-членното жури реши, че бившият президент, който е и настоящ кандидат-президент, е виновен. Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг обвини Тръмп във фалшифициране на бизнес документи по време на предизборната му кампания през 2016 г. Тръмп пледира невинен по всички обвинения.

Той беше признат за виновен за това, че е фалшифицирал документите, за да прикрие плащане от 130 000 долара на Сторми Даниълс, порноактриса, в навечерието на изборите през 2016 г., за да я накара да замълчи за предполагаема афера с него през 2006 г.

Майкъл Коен, бившият адвокат на Тръмп, беше свидетел на прокуратурата. Той заяви в съдебната зала, че лично е направил плащането от 130 000 долара на Даниелс.

Коен обясни, че е направил това, защото Тръмп му е казал да се „справи“ с проблема и да предотврати излизането на негативна история преди изборите. Но адвокатите на Тръмп твърдят, че това не отговаря на истината и Тръмп никога не е казвал на Коен да го направи.

„Това е нагласен, позорен процес“, коментира Тръмп и добави: „Истинската присъда ще бъде на 5 ноември“ (президентските избори в САЩ – б.р.).

Съдия Хуан Мерчан ще реши каква ще бъде присъдата на Тръмп на 11 юли. Престъплението е с максимално наказание от четири години затвор. Съдията може да избере и домашен арест, пробация, освобождаване под надзор, глоба или общественополезен труд.

Тръмп със сигурност ще обжалва присъдата, което може да отнеме месеци или дори години, но неговите опоненти от Демократическата партия сега имат своята опорна точка: „Престъпникът Тръмп“, което според тях ще помогне на Джо Байдън през ноември.

Срещу 77-годишния кандидат-президент има  наказателни процеси и във Вашингтон, и Джорджия заради предполагаеми опити за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., както и един във Флорида, отнасящ се до работата му с класифицирани документи, касаещи националната сигурност, взети от Белия дом.

Още по темата: Републиканците обвиниха прокурора, разследващ Тръмп, във връзки със Сорос 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.