Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 22 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

За разлика от България Гърция отказа да дари ракети за C-300 на Украйна : Няма да рискуваме отбраната си

Гърция няма да изпраща ракети за зенитната система за противовъздушна отбрна С-300 в Украйна, заяви Павлос Маринакис, говорител на гръцкото правителството, цитиран от Parapolitika.

„Трябва да има граница на фалшивите новини, особено когато са свързани с интересите на страната и нейния международен имидж. Няма такова нещо и категорично го отричам. Нямаше дори никакво намерение Гърция да рискува отбраната на страната“, заяви говорителят.

Слуховете, че Атина може да прехвърли своите системи за противовъздушна отбрана С-300 в Киев, се появиха на фона на новината, че САЩ са предложили да се разгледа възможността за доставка на Украйна на определено количество съветско/руско оръжие и военна техника, които гръцките въоръжени сили имат в своите активи.

Изявлението на Маринакиз се отнася не само до системата за противовъздушна отбрана С-300ПМУ-1. Гърция има и други системи за противовъздушна отбрана на въоръжение: „Тор-М1“, „Оса-АКМ“, както и системите за противовъздушна отбрана ЗУ-23-2 в размер на повече от 500 единици, но редица от тях са инсталирани на БМП-1, отбелязва Defense Express.

Въпреки че е вероятно Гърция да продължи да бъде непоколебима по въпроса за прехвърлянето на оръжие в Украйна, „САЩ й предлагат доставката на военно-транспортни самолети, двигатели за патрулни самолети и десетки бойни машини на пехотата „Брадли“ (безплатно), както и продажбата на три фрегати“ в замяна на прехвърлянето на „излишък от оръжие“ в Киев, се казва в публикацията.

В изявлението си Павлос Маринакис посочи, че както системата С-300, така и системите за противовъздушна отбрана Tor-M1 и OSA-AKM, закупени по-рано от Русия (някои OSA-AKM бяха получени от Атина от Германия), не могат да бъдат доставени/продадени, тъй като „има голям правен проблем и Русия може да се обърне към международни съдилища за нарушаване на условията на сертификата за краен потребител“.

Athens News цитира изявление на руските власти, в което се посочва, че всяко възможно решение за прехвърляне на С-300, Tor-M1 или OSA-AKM на Украйна би било прието като враждебни действия, което, „засилва решението на Гърция да не доставя тези системи на Украйна“.

За разлика от гръцките власти, управляващите в България гласуваха решение за изпращане на ракети за C-300 на Украйна, тъй като били „дефектни“, а нямало как да искат замяната им от МО на Русия, или с изтичащ срок на годност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Така е. Не всички са продажни, като Тагаенко, Денков и сие. Водени от неподкупния дебелян и тиквата!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.