Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Забавяне със седмици е неприемливо: Украйна критикува ЕС за помощта от 5 млрд. евро

Забавянето на икономическата помощ от Европейския съюз за Украйна е „неприемливо“ и трябва да бъде решено, за да се предотврати бедствието, предупреди високопоставен украински служител, посочвайки огромния бюджетен дефицит на Украйна. Поводът за коментара му беше решението на ЕС да одобри още 5 милиарда евро пакет от помощи към вече гласуваните 9 милиарда евро.

В интервю за белгийския вестник Politico икономическият съветник на украинския президент Владимир Зеленски, Олег Устенко, критикува евросъюза, който реши да изпрати още един транш от помощ между средата на октомври и края на годината, настоявайки, че нуждите на страната му трябва да бъдат посрещнати по-рано.

„Нашият министър на финансите е подложен на изключителен натиск, когато изпраща тези проверки на военните, на пенсионните фондове. Тези пари трябва да бъдат в ръцете му. Така че нещо като забавяне от една седмица или няколко седмици просто не е приемливо“, каза Устенко.

Докато ЕС първоначално одобри помощ в размер на 9 милиарда евро през май, досега само малка част от това е изплатено. Последното решение ще раздели плащането от 5 милиарда евро на три вноски, които ще бъдат преведени преди края на 2022 г., въпреки че останалата част от първоначалния пакет вероятно няма да бъде изплатена до следващата година.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.