Разследвания и новини без цензура

вторник, 26 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Задава се украински „Майдан“ и в Грузия

Хиляди протестиращи отново се събраха пред грузинския парламент в четвъртък, настоявайки за освобождаването на всички арестувани по време на двудневните размирици в Тбилиси заради предложения закон за „чуждестранните агенти“. Анализатори определиха случващото се като повторение на украинския „Майдан“.

Протестите продължават, въпреки че правителството удовлетвори исканията на протестиращите, освободи арестувните и вече оттегли спорен закон, предизвикал вълната на недоволство. Според закона всички организации, които получават повече от 20 % финансиране от чужбина, трябва да се регистрират като чуждестранни агенти. Такъв закон има в САЩ и в Русия. Въпреки това САЩ обявиха грузинския закон като грубо погазване на демокрацията.

Въпреки че правителството оттегли закона, опозиционните политици настояват за оставката на кабинета и заплашват, че протестите ще станат „сурови и безкомпромисни“, освен ако всички задържани не бъдат освободени, според местните медии. Общо 133 души са били задържани по време на безредиците, съобщи в четвъртък сутринта грузинското вътрешно министерство.

Освен „няколко“ души останалите са „освободени след изтичането на законовия лимит за предварителното им задържане“, се казва в изявление на полицията. Грузинският закон ограничава задържането без обвинения до 48 часа. Полицията все още разследва няколко случая на нападение срещу служители по време на „насилствените събития“ извън парламента.

От вторник протестиращите, развяващи знамена на САЩ, ЕС, Украйна и Грузия, обсадиха парламента и се опитаха да пробият полицейския кордон няколко пъти, като замеряха служителите с камъни, бутилки, фойерверки и коктейли „Молотов“. Властите отговориха със сълзотворен газ и водни оръдия.

Опозиционните партии призоваха за протестите, след като парламентът одобри с голямо мнозинство законопроекта, който изискваше всяка организация, която получава 20% или повече от финансирането си от чужбина, да се регистрира като чуждестранен агент. Критиците осъдиха законопроекта като „руски“, докато американското посолство заяви, че приемането му ще бъде „мрачен ден за демокрацията“.

Президентът Саломе Зурабишвили, която в момента е на посещение в САЩ, одобри протестите и заяви, че законопроектът ще провали „евроатлантическата интеграция“ на Грузия. Същото направи и украинският президент Владимир Зеленски, който благодари на демонстрантите, че развяват украински знамена. ЕС заплаши да оттегли подкрепата си за Грузия заради предполагаемото й „сплашване на основни субекти за демокрацията“.

В четвъртък сутринта управляващата коалиция заяви, че оттегля законопроекта, защото „машината на лъжите успя да представи законопроекта в негативна светлина и да заблуди определена част от обществеността“. Управляващата партия „Грузинска мечта“ заяви, че възнамерява да „обясни по-добре на обществеността за какво е законопроектът и защо е важно да се гарантира прозрачността на чуждестранното влияние в нашата страна“, след като населението се успокои.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.