Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ

Агресивното затягане на паричната политика от страна на централните банки заплашва световната икономика. Предстои вълна от фалити, особено в САЩ и Европа, предупреди „Дойче Банк“.

Според годишното проучване на банката просрочените плащания от страна на компаниите ще станат по-често срещани в сравнение с последните 20 години.

„Дойче Банк“ очаква нивата на неизпълнение да достигнат своя връх през четвъртото тримесечие на 2024 г. Банката прогнозира пиковите нива на неизпълнение да достигнат 9% за високодоходния дълг на САЩ, 11,3% за американските заеми, 4,4% за европейските високодоходни облигации и 7,3% за европейските заеми.

Прогнозата за пиковия процент на неизпълнение на кредити в САЩ от 11,3% би била почти най-висока за всички времена в сравнение с пика от 12% по време на световната финансова криза от 2007-2008 г. и 7,7% по време на технологичния балон в САЩ в края на 90-те години, отбелязва „Дойче Банк“.

Агресивните повишения на лихвените проценти от страна на централните банки, включително Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, тъй като те продължават да се борят с инфлацията, повишиха рисковете от глобална рецесия, предупреждава „Дойче Банк“. Най-голямата икономика в ЕС, Германия, вече навлезе в рецесия.

„Подозираме, че следващата рецесия ще бъде първата след технологичния балон в САЩ, която ще причини повече болка на кредитните пазари, отколкото на реалната икономика“, смятат експертите. – „Корпоративният ливъридж е повишен. А глобалните кредитни пазари извличат повече от приходите си от производството и продажбата на физически стоки, отколкото реалната икономика като цяло“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.