Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Загадъчна светлина в небето над Киев: НАСА отрече да е неин сателит (ВИДЕО)

НАСА отрече твърденията, че сателит, спускащ се от орбита, е отговорен за проблясъци, наблюдавани в небето над Киев в сряда вечерта.

Робърт Маргета, говорител на НАСА, заяви в изявление, че сателитът RHEESI се очаква да навлезе отново в земната атмосфера приблизително в 20:50 ET (00:50 ч. по Гринуич) в сряда.

Отговорът на НАСА дойде, след като жителите на Киев наблюдаваха ярко сияние в небето около 22 часа местно време (19 ч. по Гринуич). „По предварителна информация това явление е резултат от падането на космически спътник на НАСА на Земята“, заяви Сергей Попко, ръководител на военната администрация на града.

След като в сряда вечерта в украинската столица бяха активирани сирени за въздушно нападение, началникът на кабинета на президента Владимир Зеленски написа в социалните мрежи, че проблясъците в небето са дело на украинската противовъздушна отбрана, но по-късно изтри съобщението.

300-килограмовият сателит RHEESI беше изстрелян в ниската околоземна орбита през 2002 г., за да наблюдава слънчевите изригвания. Той беше изведен от експлоатация през 2018 година. Според НАСА се очаква космическият кораб да изгори при повторно навлизане в атмосферата, а рискът някой да пострада е „нисък – приблизително 1 на 2 467“.

Украински астрономи по-късно предположиха, че светкавицата вероятно е метеор, навлязъл в атмосферата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.