Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Захарова: 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в река Днепър

„Ситуацията със съхранението на радиоактивни отпадъци на територията на Украйна става ужасяваща. Около 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в Днепър и подземните води“. Това заяви говорителят на външно министерство на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Този отпадък е значим и опасен източник на замърсяване на околната среда. Има голяма вероятност около 12 милиона тона радиоактивни отпадъци да попаднат в Днепър и подземните води в резултат на евентуалната ерозия на язовира на едно от хранилищата, разположени на 800 метра от реката и нейния приток Коноплянка. Годишно в околността се разпръскват около 14 тона радиоактивен прах, включително и на земеделски земи“, каза дипломатът.

„Общото количество отпадъци, генерирани от преработката на уранови руди в Приднипровския химически завод, разположен в град Каменское, е 42 милиона тона. За съхранението им в предприятието и извън него има няколко складови помещения и цехове за производство на уранов оксид, заемащи обща площ от около 600 хектара“, заяви Захарова.

„Според нашата информация Киев не отпуска средства за осигуряване на екологичната безопасност на съоръженията на химическия завод „Приднипровски“, което в крайна сметка може да доведе до екологична катастрофа не само на територията на страната, но и в чужбина“, според говорителят на руското външно министерство.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.