Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Захарова: В списъка с цели за ликвидиране на „Миротворец“ има дори деца, но САЩ не спират да ги подкрепят

„На територията на Украйна с организационната подкрепа на САЩ действа сайтът „Миротворец“, прекрасно название, но същинският ефект от него е съвсем противоположен. Това е списък от хора, страшно много хора, и журналисти, и обществени деятели, и ангажирани в хуманитарната сфера, в това число има дори и деца. Всички тези хора са обявени от украинските националисти за подлежащи на унищожение.“ Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за Мартин Карбовски.

„Независимо от нашите многобройни, дългогодишни обръщения, включително и към американците, да преустановят подкрепата си за този сайт и да спрат да го поддържат, независимо от апелите ни към международната общност, на международни формати, този сайт и досега продължава работи“, каза Захарова.

Тя подчерта, че „когато убиват хората в този списък, до името слагат една отметка, че човекът е  ликвидиран“.

Сайтът „Миротворец“ крие кой е собственикът и къде се хоства, показва проверка в WHOIS – световната база данни за домейни. В горния десен ъгъл на сайта обаче пише „Лангли-Вирджиния“ и „Варшава-Полша“. В Лангли се намира централата на ЦРУ. Вероятната цел на указването на тази локация е писихологическа атака: да всее страх в хората, включени в базата данни за ликвидиране, за да спрат да говорят, а журналистите – да замълчат.

В базата данни за ликвидиране на „Миротворец“ има и българи: създателят на „Обективно.БГ“ Диляна Гайтанджиева, проф. Иво Христо, доц. Валентин Вацев.

Диляна Гайтанджиева, според съобщението на „Миротворец“, е включена в списъка с цели за ликвидиране заради две свои разследвания. Едното разследване е за биолабораториите, финансирани от Пентагона, в Украйна – факт, потвърден публично под клетва на изслушване в Сената на САЩ от помощник-държавния секртар Виктория Нюланд. Второто разследване е за износа на български оръжия през трети страни за Украйна – факт, потвърден публично от Кирил Петков и Асен Василев, както и от Зеленски при посещението му в София, заради което той благодари на българското правителство.

Проф. Иво Христов е в списъка на „Миротворец“, защото е участвал в международна конференция в Крим, а доц. Валентин Вацев, защото е посетил Крим както част от „нелегална българска делегация“.

Други журналисти в списъка на „Миротворец, които бяха убити при бомбени атентата, а до имената им стои надпис „ликвидиран“, са Дария Дугина и Владлен Татарски.

Списъкът обхваща стотици журналисти, политици, общественици от целия свят. Сред тях са унгарският премиер Виктор Орбан, хърватският президент Зоран Миланович, генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Агнес Каламард, американският журналист от NBC News Киър Симънс, основателят на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс и стотици други.

Цялото интервю на Мария Захарова е публикувано в YouTube канала на Мартин Карбовски.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

  1. Този списък трябва да бъде променено името му от „Миротворец“ на „Черния списък“ по едноименния филм.

  2. Е, наистина е списък за ликвидиране ,но демократичен списък за ликвидиране,след като е валидиран от САЩ,включените в списъка ще ги ликвидират демократично!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.