Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Закон за забрана на ваксинирани срещу Ковид да даряват кръв обсъждат в щата Монтана, САЩ

Закон, забраняващ на ваксинирани срещу Ковид да даряват кръв, беше предложен в щата Монтана в САЩ, съобщи американската телевизия NBC. Опоненти на законопроекта привеждат като аргумент, че приемането му би унищожило кръводаряването, тъй като голяма част от населението е ваксинирана и ще им недостиг на кръв. Те настояват законопроектът да не бъде приеман.

Според законопроекта ваксинирани срещу Ковид няма да могат да даряват кръв и ще подлежат на наказателна отговорност – глоба до 500 долара. Наказанието ще важи както за донорите на кръв, така и за тези, които приемат такава кръв.

Такава забрана ще „унищожи“ кръвоснабдяването в Монтана и ще изложи пациентите на риск дори от смърт, казаха противниците на Законопроект 645 на Камарата на представителите в американския щат, цитирани от Daily Montanan.

„Кръвоснабдяването на Монтана може да бъде намалено с до 80%, което да доведе до неблагоприятни резултати за пациентите, включително ненужна и безсъзнателна смърт“, каза Клиф Нюмарк, старши вицепрезидент на организацията за събиране на кръв с нестопанска цел Vitalant.

Нюмарк заяви, че повечето кръвни банки едва отговарят на нуждите на пациентите днес и с 80% намаление на кръвоснабдяването процедурите за кръвопреливане на жертви на инциденти, при усложненията при бременност и други не биха били възможни.

Поддръжниците на законопроект 645 обаче изложиха аргументите си.

„Чуваме тези две думи „безопасно и ефективно“ повече от милион пъти. Това прави ли ги истина?“, каза вносителят на законопроекта Грег Кмец.

Имейлите, разменени по време на процеса на изготвяне, показват, че Кмец е включил език от законодателството срещу ваксините, прието на последната сесия, законопроект 702 на Камарата на представителите, който забранява дискриминацията въз основа на ваксинационен статус. Част от този законопроект беше отменен като противоконституционен през декември.

Д-р Майкъл Буш, директор на изследователския институт Vitalant, който следи нивата на антитела в проби от кръвните банки в САЩ, каза пред Kaiser Health News, че повече от 90% от настоящите донори са били или заразени с Ковид или ваксинирани срещу него.

Главният медицински директор на Американския червен кръст в западната част на САЩ д-р Уолтър Кели коментира, че този законопроект ще „унищожи“ кръвоснабдяването в Монтана, тъй като 80% от щата са получили поне една доза от ваксината.

„Този ​​законопроект ще застраши живота на пациентите и този законопроект трябва да бъде премахнат“, настоя Кели.

Нюмарк, старши вицепрезидент на организация с нестопанска цел за събиране на кръв, твърди, че няма начин да се тестват компонентите, посочени в законопроекта, включително „генно променящи се протеини, наночастици и други ДНК химиотерапии“, наред с други ограничения, свързани с Ковид-19.

„Няма тест за това, така че няма да можем да се съобразим, за да определим дали хората са ги получили или не“, каза той.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.