Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Законът „Магнитски“ зад кулисите“ – филмът, който всички телевизии отказаха да излъчат

Режисьорът на филма „Законът „Магнитски“ зад кулисите“ Андрей Некрасов е руски опозиционер, снимал редица филми с различни обвинения към властта на руския президент Владимир Путин. Въпреки това заради този филм той е обвинен в кремълска пропаганда, а Европейският парламент отменя прожекцията му.

Телевизията, която финансира филма – германската ZDF, и Norwegian Film Institute отказват да го излъчат. Причината: режисьорът-опозицинер и силен критик на Кремъл открива факти и документи, които не се харесват на западните медии и Европейския парламент. А от любим режисьор изведнъж той се превръща в пропаганда и бива цензуриран от западните медии и Европейския парламент.

Режисьорът Андрей Некрасов решава да заснеме филм за Сергей Магнитски – руския адвокат, на чието име е кръстен американски закон, който умира в руски затвор заради предполагаемо разкриване на корупция. В процеса на заснемане на филма и запознаване с фактите около случая, авторът започва да сглобява една много интересна и притеснителна картина.

Според официалната версия, Магнитски е млад адвокат, нает от Бил Браудър да защити от кражба три негови компании. Кражбата се осъществява от руски полицаи, които отмъкват впоследствие 230 млн. долара, платени от Браудър на руския бюджет.

Филмът на режисьора Андрей Некрасов обаче разкрива съвсем други факти. Магнитски не е адвокат, а счетоводител. Не е нает от Браудър през 2007 г., а е работил за него още от 90-те години на миналия век. Фирмите не са откраднати, а са пререгистрирани от упълномощено подставено лице, което впоследствие умира при неизяснени обстоятелства.

По същество, данните, които намира режисьорът, променят генерално първоначалното му намерение и той включва във филма всички противоречиви показания, дадени от американския бизнесмен с достъп до правителства, Европейския парламент и медиите. Когато Некрасов задава уточняващи въпроси на Браудър, получава не отговори, а обвинение, че прокарва руската държавна пропаганда. Некрасов е последователен критик на Путин и има няколко филма, с които еднозначно отправя обвинения към него. Този път не се получава, Некрасов все пак е руснак и вижда манипулираните преводи на документи от руски на английски. Малшанс за грандиозния чуждестранен инвеститор Браудър. Който всъщност укрива данъци.

Филмът е финансиран от германската телевизия ZDF, Norwegian Film Institute и др. Премиерата е била насрочена за 27 април 2016 г. в Европейския парламент, но е отменена в последния момент. Френската телевизия ARTE и немската ZDF също са отказали да го излъчат.

Препоръчително за гледане. За журналисти, които цитират т.нар. закон „Магнитски“, е задължително. По-добре 7 години по-късно, отколкото никога.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.